Jak poznat upečený piškot? Pečení nesmíme uspěchat ani zbytečně otevírat troubu
Piškot je jemné a nadýchané těsto ze žloutků, cukru, mouky a bílkového sněhu. Používá se ve sladké kuchyni a v cukrařině k přípravě dortových korpusů, lehkých bábovek, ovocných bublanin a řezů s různými krémy.
Piškotové těsto je náchylné k různým pochybením, které mohou ovlivnit celkový výsledek. Jednou z chyb může být těsto, u kterého nepoznáme, jestli je vnitřek propečený a vyndáme ho tak příliš brzy z trouby. Tento problém se nejčastěji vyskytuje u kakaových a čokoládových těst.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat upečený piškot
Troubu otevíráme až poté, co těsto vykazuje známky toho, že je propečené:
- Zkusíme do těsta píchnout špejlí - pokud bude po vytažení suchá, je hotovo.
- Těsto se při pečení mírně vyboulí a jakmile se srovná do roviny, je propečené.
- Barva světlého piškotu se změní na zlatooranžovou. Hnědá znamená připálení.
- Pokud při zmáčknutí těsta prstem nezůstane důlek, je těsto upečené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Piškotové těsto využijeme při pečení dortového korpusu - na jeden z nich se podívejte v našem videu:
Komentáře