Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškot je jemné a nadýchané těsto ze žloutků, cukru, mouky a bílkového sněhu. Používá se ve sladké kuchyni a v cukrařině k přípravě dortových korpusů, lehkých bábovek, ovocných bublanin a řezů s různými krémy.

Piškotové těsto je náchylné k různým pochybením, které mohou ovlivnit celkový výsledek. Jednou z chyb může být těsto, u kterého nepoznáme, jestli je vnitřek propečený a vyndáme ho tak příliš brzy z trouby. Tento problém se nejčastěji vyskytuje u kakaových a čokoládových těst.

Jak poznat upečený piškot

Troubu otevíráme až poté, co těsto vykazuje známky toho, že je propečené:

  • Zkusíme do těsta píchnout špejlí - pokud bude po vytažení suchá, je hotovo.
  • Těsto se při pečení mírně vyboulí a jakmile se srovná do roviny, je propečené.
  • Barva světlého piškotu se změní na zlatooranžovou. Hnědá znamená připálení.
  • Pokud při zmáčknutí těsta prstem nezůstane důlek, je těsto upečené.

Piškotové těsto využijeme při pečení dortového korpusu - na jeden z nich se podívejte v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky