Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zrající a plísňové sýry - Romadur, Niva, Hermelín, tvarůžky - mají své typické aroma. To je velmi odlišné od zápachu zkaženého sýra. Nejen, že jsou na zkažených sýrech viditelné známky plísně, ale také mají nepříjemnou chuť.

Aromatické sýry mají pro někoho naprosto nepřekonatelný zápach - to se násobí u sýrů, které jsou zkažené. Málokdo má takový sýr volně v lednici - uchováváme je ve sklenici s víčkem, takže mnohdy nepoznáme, že už nejsou poživatelné.

Jak poznáme zkažený sýr

Záleží na druhu sýra - každý projevuje zkažení jinak:
  • Žluté, nazelenalé a šedé flíčky na povrchu sýra znamenají cizí, nikoliv ušlechtilou plíseň. Takových sýrů se radši vyvarujeme a vyhodíme je.
  • Vazký povrch sýrů je typický pro tvarůžky a romadúr, nikoliv pro jiné druhy sýrů (Niva, Hermelín), pro které kluzký povrch znamená, že už nejsou k jídlu.
  • Hořká nebo nakyslá chuť sýrů je další známkou toho, že jsou zkažené. Zápach kyselého mléka je nejčastější u měkčích druhů sýrů (Mozarella).

Pokud jsou syrečky, které máte v lednici, v pořádku, můžete si k večeři připravit výbornou syrečkovou pomazánku podle našeho videa:

Plísňové sýry mají díky svému hrudkovitému povrchu volný přístup plísní do celého těla sýra - proto je zásadně neokrajujeme, ale bez milosti vyhodíme.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více