Jak poznat zkažený sýr? Je to nejen vidět, ale hlavně je to cítit
Zrající a plísňové sýry - Romadur, Niva, Hermelín, tvarůžky - mají své typické aroma. To je velmi odlišné od zápachu zkaženého sýra. Nejen, že jsou na zkažených sýrech viditelné známky plísně, ale také mají nepříjemnou chuť.
Aromatické sýry mají pro někoho naprosto nepřekonatelný zápach - to se násobí u sýrů, které jsou zkažené. Málokdo má takový sýr volně v lednici - uchováváme je ve sklenici s víčkem, takže mnohdy nepoznáme, že už nejsou poživatelné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznáme zkažený sýr
- Žluté, nazelenalé a šedé flíčky na povrchu sýra znamenají cizí, nikoliv ušlechtilou plíseň. Takových sýrů se radši vyvarujeme a vyhodíme je.
- Vazký povrch sýrů je typický pro tvarůžky a romadúr, nikoliv pro jiné druhy sýrů (Niva, Hermelín), pro které kluzký povrch znamená, že už nejsou k jídlu.
- Hořká nebo nakyslá chuť sýrů je další známkou toho, že jsou zkažené. Zápach kyselého mléka je nejčastější u měkčích druhů sýrů (Mozarella).
Pokud jsou syrečky, které máte v lednici, v pořádku, můžete si k večeři připravit výbornou syrečkovou pomazánku podle našeho videa:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 59 minutami
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno před 12 hodinami
Brokolicové suflé
Přidáno před 12 hodinami
Vláčný koláč s jablky a povidly
Přidáno před 16 hodinami
Zeleninové placičky s cuketou a koriandrem
Přidáno před 17 hodinami
Cappuccino dort
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře