Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat domácí tvaroh z kyselého mléka? K jeho přípravě stačí jen 2 suroviny
Zdroj: Freepik - azerbaijan_stockers

Tvaroh je tradiční mléčný výrobek, který vznikne vysrážením kyselého mléka pomocí enzymů. Vznikne jemná pastovitá nebo naopak hrudkovitá bílá hmota nakyslé chuti, kterou zužitkujeme ve slané i sladké kuchyni.

Domácí tvaroh si můžeme připravit sami, ale musíme počítat s tím, že bude hrudkovitý a do tvarohového krému se nehodí. Tvaroh nelze vyrobit z trvanlivého mléka - k tomu účelu si musíme obstarat dobré kravské pasterizované mléko.

Jak vyrobit z mléka domácí tvaroh

Seženeme si kvalitní mléko, bez něj tvaroh nevyrobíme:

  • 2 l mléka zahřejeme na teplotu 40 °C a nalijeme do něj 2 lžičky octa nebo citrónové šťávy. Za občasného míchání necháme směs vysrážet.
  • Na hrnec položíme cedník a do něj bílé plátno. Směs do něj nalijeme a necháme překapat do druhého dne. Mírně vymačkáme.
  • Tvrdý tvaroh připravíme zahřátím mléka na 60 °C a při vykapávání ho zatížíme prkénkem. Čím vyšší teplota mléka, tím tvrdší je tvaroh.

Domácí tvaroh je výborný do pomazánek, jako náplň do buchet a koláčů nebo strouhaný na ovocných knedlících. Syrovátku, zbylou po výrobě tvarohu, slijeme a uchováváme ji v lednici.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky