Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarůžky neboli olomoucké syrečky, jsou vyráběny v moravských Lošticích. Je to zrající sýr z netučného kyselého tvarohu. Jeho nejznámější vlastností je výrazná chuť a pro někoho příjemný, pro jiného nesnesitelný odér.

Tvarůžky, syrečky, se vyráběly už před několika stovkami let téměř v každé venkovské chalupě. Byl to levný sýr z odtučněného mléka, nabitý bílkovinami, jehož výroba netrvala dlouho a pochutnala si na něm celá rodina.

1

Co jsou tvarůžky

Tradiční zrající sýr, známý pod názvem tvarůžky nebo syrečky, jsou jantarově žluté kousky, pokryté žlutým mazem, s výraznou slanou chutí a silným pachem, který je pro polovinu lidí příjemnou vůní, pro druhou polovinu hrozným smradem. Tvarůžky se prodávají ve tvaru koleček, kroužků, tyčinek a kostiček.

2

Rozdíl mezi tvarůžky a syrečky

Rozdíl mezi oběma názvy není - jde o krajové označení téhož výrobku. Slovo "syreček" je odvozeno od slova "sýr" a slovo "tvarůžek" od slova "tvaroh", z kterého se syreček vyrábí. Jiný krajový název je "tvargle" nebo "smraďoši", což vystihuje základní vlastnost tvarůžků.

3

Jak se dělají tvarůžky

Tvarůžky se vyrábí z netučného mléka a tvarohu, který se míchá se solí, upěchuje do forem a poté zraje několik dní v sušárnách. Z tvarůžků se omyjí kvasinky a začíná proces zrání, kdy na ně po určitou dobu působí směs bakteriálních kultur. Po uložení do beden ještě několik dní dozrávají.

4

Na co jsou dobré tvarůžky

Páchnoucí sýr u některých lidí nezvbuzuje přílišnou důvěru - nicméně jde o nízkotučný pokrm, který nemá téměř žádné kalorie, ale za to velký obsah bílkovin, vápníku, minerálních látek a vitamínů. Je velice vhodné zařadit tvarůžky do redukční diety a na chvíli zapomenout na jeho aroma.

5

Jak se jí nejčastěji tvarůžky

Tvarůžky mají své stálé místo v našich kuchyních. Nejčastěji se konzumují s čerstvým pečivem a máslem, na které se sýr pokrájí, popřípadě posype nasekanou pažitkou nebo naťovou cibulkou. Ve studené i teplé kuchyni je můžeme směle zařadit do spousty sýrových receptů.

6

Jak využít tvarůžky ve studené kuchyni

Tvarůžky nesmí být nedozrálé - necháme je zrát 1–2 týdny ve sklenici. Čerstvý chleba s máslem a tvarůžky je nepřekonatelná večeře pro pořádné chlapy. To samé platí o nakládaných tvarůžcích, tvarůžkovém tataráku, o pomazánkách se strouhanými tvarůžky nebo o salátech. 

7

Jak využít tvarůžky v teplé kuchyni

Zralé tvarůžky mohou být součástí polévek nebo smažené v těstíčku, obalované jako řízky, zapečené v nákypech spolu se zeleninou a brambory. Je to výborná teplá nádivka na topinky a tousty, chutné jsou tvarůžkové karbanátky a také náplň do natvrdo uvařených vajíček nebo bramboráků.

8

Jak nechat dozrát tvarůžky

Tvarůžky, které jsou po rozkrojení bílé, nejsou dozrálé. Můžeme je nechat dozrát v uzavřené sklenici při pokojové teplotě a to po dobu několika dní až měsíců. Pokud se na nich objeví plíseň, bez milosti je vyhodíme - jde o špatný postup při výrobě. Dozrálé tvarůžky uchováváme v lednici nebo v chladu.

9

Čím se dají nahradit tvarůžky

Pravé tvarůžky nahradit nelze - můžeme pouze hledat sýry s pikantní chutí a vůní. Tím je například Romadur. Pokud hledáme nízkotučné sýry, použijeme sýr Cottage. Jiné sýry už mají vyšší obsah tuku a pro někoho v redukční dietě nejsou vhodné. Prostě - tvarůžky jsou jen jedny.

10

Jak skladovat tvarůžky

Jejich výhodou je velmi dlouhá trvanlivost - až 1 rok. Kvůli pronikavé vůni je skladujeme ve sklenici s víčkem nebo v dóze s potravinářskou fólií - a to na parapetu za oknem, na lince nebo ve špajzu. Sníme je, když dosáhnou potřebné zralosti. Správně uleželé tvarůžky "musí odejít po svých".

Nechte se inspirovat - v našem videu uvidíte, jak se připravuje tatarák z tvarůžků a camembertu:

 

 

Komentáře

Ta trvanlivost je pozoruhodná. :)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky