Desatero rad na téma tvarůžky: Aromatický poklad patří do našich kuchyní
Tvarůžky neboli olomoucké syrečky, jsou vyráběny v moravských Lošticích. Je to zrající sýr z netučného kyselého tvarohu. Jeho nejznámější vlastností je výrazná chuť a pro někoho příjemný, pro jiného nesnesitelný odér.
Tvarůžky, syrečky, se vyráběly už před několika stovkami let téměř v každé venkovské chalupě. Byl to levný sýr z odtučněného mléka, nabitý bílkovinami, jehož výroba netrvala dlouho a pochutnala si na něm celá rodina.
Mohlo by vás zajímat
1
Co jsou tvarůžky
Tradiční zrající sýr, známý pod názvem tvarůžky nebo syrečky, jsou jantarově žluté kousky, pokryté žlutým mazem, s výraznou slanou chutí a silným pachem, který je pro polovinu lidí příjemnou vůní, pro druhou polovinu hrozným smradem. Tvarůžky se prodávají ve tvaru koleček, kroužků, tyčinek a kostiček.
2
Rozdíl mezi tvarůžky a syrečky
Rozdíl mezi oběma názvy není - jde o krajové označení téhož výrobku. Slovo "syreček" je odvozeno od slova "sýr" a slovo "tvarůžek" od slova "tvaroh", z kterého se syreček vyrábí. Jiný krajový název je "tvargle" nebo "smraďoši", což vystihuje základní vlastnost tvarůžků.
3
Jak se dělají tvarůžky
Tvarůžky se vyrábí z netučného mléka a tvarohu, který se míchá se solí, upěchuje do forem a poté zraje několik dní v sušárnách. Z tvarůžků se omyjí kvasinky a začíná proces zrání, kdy na ně po určitou dobu působí směs bakteriálních kultur. Po uložení do beden ještě několik dní dozrávají.
4
Na co jsou dobré tvarůžky
Páchnoucí sýr u některých lidí nezvbuzuje přílišnou důvěru - nicméně jde o nízkotučný pokrm, který nemá téměř žádné kalorie, ale za to velký obsah bílkovin, vápníku, minerálních látek a vitamínů. Je velice vhodné zařadit tvarůžky do redukční diety a na chvíli zapomenout na jeho aroma.
5
Jak se jí nejčastěji tvarůžky
Tvarůžky mají své stálé místo v našich kuchyních. Nejčastěji se konzumují s čerstvým pečivem a máslem, na které se sýr pokrájí, popřípadě posype nasekanou pažitkou nebo naťovou cibulkou. Ve studené i teplé kuchyni je můžeme směle zařadit do spousty sýrových receptů.
6
Jak využít tvarůžky ve studené kuchyni
Tvarůžky nesmí být nedozrálé - necháme je zrát 1–2 týdny ve sklenici. Čerstvý chleba s máslem a tvarůžky je nepřekonatelná večeře pro pořádné chlapy. To samé platí o nakládaných tvarůžcích, tvarůžkovém tataráku, o pomazánkách se strouhanými tvarůžky nebo o salátech.
7
Jak využít tvarůžky v teplé kuchyni
Zralé tvarůžky mohou být součástí polévek nebo smažené v těstíčku, obalované jako řízky, zapečené v nákypech spolu se zeleninou a brambory. Je to výborná teplá nádivka na topinky a tousty, chutné jsou tvarůžkové karbanátky a také náplň do natvrdo uvařených vajíček nebo bramboráků.
8
Jak nechat dozrát tvarůžky
Tvarůžky, které jsou po rozkrojení bílé, nejsou dozrálé. Můžeme je nechat dozrát v uzavřené sklenici při pokojové teplotě a to po dobu několika dní až měsíců. Pokud se na nich objeví plíseň, bez milosti je vyhodíme - jde o špatný postup při výrobě. Dozrálé tvarůžky uchováváme v lednici nebo v chladu.
9
Čím se dají nahradit tvarůžky
Pravé tvarůžky nahradit nelze - můžeme pouze hledat sýry s pikantní chutí a vůní. Tím je například Romadur. Pokud hledáme nízkotučné sýry, použijeme sýr Cottage. Jiné sýry už mají vyšší obsah tuku a pro někoho v redukční dietě nejsou vhodné. Prostě - tvarůžky jsou jen jedny.
10
Jak skladovat tvarůžky
Jejich výhodou je velmi dlouhá trvanlivost - až 1 rok. Kvůli pronikavé vůni je skladujeme ve sklenici s víčkem nebo v dóze s potravinářskou fólií - a to na parapetu za oknem, na lince nebo ve špajzu. Sníme je, když dosáhnou potřebné zralosti. Správně uleželé tvarůžky "musí odejít po svých".
Nechte se inspirovat - v našem videu uvidíte, jak se připravuje tatarák z tvarůžků a camembertu:
Komentáře
29. 3. 2024 18:47