Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černý bez vykvétá v květnu až červnu, vždy v závislosti na počasí a oblasti, ve které žijeme. Květy černého bezu sušíme na čaj, ale báječně se hodí také na výrobu šťáv a sirupů. Začátečníkům poradíme, jak sběr provádět.

Čaj z černého bezu se používá jako účinný prostředek pro podporu pocení při horečce, posiluje odolnost a je oblíbenou součástí čajových směsí proti chřipce a nachlazení. Z květů se připravují lahodné sirupy zatepla i zastudena, od našich babiček si pamatujeme skvělou bezovou limonádu, a kdo chce, může vyzkoušet smažené květy v těstíčku

Jak sbírat květy černého bezu

Pro nezkušené "sběrače" máme několik rad:

  1. Květy sbírejte v čistém prostředí, co nejdále od silnice.
  2. Pro sběr si vyberte slunečný den, zásadně květy nesbírejte po dešti.
  3. Vyhněte se květům, které jsou plné mšic
  4. Na sběr si vezměte ostré nůžky, sběr pak půjde velmi snadno.
  5. Květy dávejte do látkové tašky nebo do košíku. Nerovnejte je do igelitových tašek, aby se nezapařily.

S přípravou osvěžujícího a lahodného sirupu není mnoho práce, ale chuť je výborná. Receptů na přípravu sirupů je více, vyzkoušejte třeba ten následující, ve videu můžete postup zhlédnout krok za krokem.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli