Jak se vyrábí sýry s modrou či zelenou plísní uvnitř nebo s bílou plísní na povrchu
Sýr s ušlechtilou plísní se vyrábí z pasterovaného plnotučného mléka. Sýr se během zrání, které trvá až 6 měsíců, propichuje dutými jehlami, kterými se dovnitř dostává vzduch a umožňuje růst modrých nebo zelených plísní.
Plísňové sýry dělíme na ty s modrou nebo zelenou plísní uvnitř (Niva, Roquefort, Gorgonzola) , popřípadě s bílou plísní na povrchu (Camembert, Hermelín, Brie). Tyto ušlechtilé plísně dodávají sýrům delikátní chuť.
Jak se vyrábí modrý a zelený plísňový sýr
Jak se vyrábí sýr s bílou plísní na povrchu
Měkké sýry se připravují z nepasterovaného plnotučného mléka. Sýrová hmota je ošetřena solí a jsou na ni aplikovány ušlechtilé plísně Penicillium camemberti a postupně i sůl. Hmota zraje několik týdnů v malých formách a výsledkem je smetanový, krémový sýr se suchou bílou plísní na povrchu.
Vyzkoušejte jeden z našich videoreceptů na přípravu řízků z mletého masa s Nivou, obdobu holandských řízků - budete mile překvapeni jeho výraznou chutí:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyrábí turecký med: Příprava není složitá, ale sladká dobrota stojí za hřích
Halušky se zelím: Základem je výběr správných brambor i mouky a jejich poměr, dušené zelí dodá nový rozměr chuti
Král sýrů vládne Česku od první světové. Hermelín je naše odpověď na francouzský camembert
Komentáře