Jak se vyrábí sýry s modrou či zelenou plísní uvnitř nebo s bílou plísní na povrchu
Sýr s ušlechtilou plísní se vyrábí z pasterovaného plnotučného mléka. Sýr se během zrání, které trvá až 6 měsíců, propichuje dutými jehlami, kterými se dovnitř dostává vzduch a umožňuje růst modrých nebo zelených plísní.
Plísňové sýry dělíme na ty s modrou nebo zelenou plísní uvnitř (Niva, Roquefort, Gorgonzola) , popřípadě s bílou plísní na povrchu (Camembert, Hermelín, Brie). Tyto ušlechtilé plísně dodávají sýrům delikátní chuť.
Jak se vyrábí modrý a zelený plísňový sýr
Jak se vyrábí sýr s bílou plísní na povrchu
Měkké sýry se připravují z nepasterovaného plnotučného mléka. Sýrová hmota je ošetřena solí a jsou na ni aplikovány ušlechtilé plísně Penicillium camemberti a postupně i sůl. Hmota zraje několik týdnů v malých formách a výsledkem je smetanový, krémový sýr se suchou bílou plísní na povrchu.
Vyzkoušejte jeden z našich videoreceptů na přípravu řízků z mletého masa s Nivou, obdobu holandských řízků - budete mile překvapeni jeho výraznou chutí:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 11 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno před 23 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Přečtěte si Zobrazit více
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Plesnivé brambory aneb Zapečená delikatesa s nivou a smetanou chutná fantasticky, navzdory svému názvu
Král sýrů vládne Česku od první světové. Hermelín je naše odpověď na francouzský camembert
Komentáře