Plesnivé brambory aneb Zapečená delikatesa s nivou a smetanou chutná fantasticky, navzdory svému názvu
13. 3. 2023 Vaření
Plesnivé brambory k jídlu? Opravdu se nejedná o zkažené brambory. Tentokrát je řeč o kombinaci kusu zeleniny se sýrem a dalšími ingrediencemi. Zjistěte, jak si tuto dobrotu přichystat.
Co jsou plesnivé brambory
Že plíseň na bramborách vyžaduje vyhození celého kusu zeleniny, je známé. My ale máme na mysli druh jídla, které dostalo svůj, možná trošku kontroverzní, název po druhu sýru. Připravují se totiž většinou s nivou, což je druh sýru s modrou plísní a jedná se o jakousi napodobeninu francouzského ovčího sýru Roquefortu. V našich oblastech ovšem nedáme na nivu dopustit a využíváme ji i v zapečených jídlech a třeba i v pomazánkách.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do plesnivých brambor
Plesnivé brambory ve smyslu kombinace brambor a sýru jsou výborné. Jednoduché jídlo, které připravujeme v pekáčku se chystá z množství brambor a sýru. Sýr se většinou kombinuje ze dvou druhů, přičemž se využívá sýr s modrou plísní a obyčejný eidam. Na chuť se ještě přidává česnek a vše se zalévá smetanou (12%, nebo případně smetanou na šlehání).
Plesnivé brambory mohou posloužit jako hlavní jídlo, ale také jako příloha k masu. Ať už si vybereme kteroukoliv variantu, můžeme si k ní dát i některý z osvěžujících zeleninových salátů.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Jak připravit plesnivé brambory
Na přípravu tohoto receptu si přichystejte: cca 2 kg brambor, 150 g sýru niva, 150 g sýru eidam, 1 smetanu na šlehání (nebo 12% smetanu), 3 stroužky česneku (dle chuti) a máslo na vymazání zapékací mísy.
Jak na to? Brambory omyjte a dejte je vařit do vroucí osolené vody. Trvá to zhruba 15-30 minut (podle velikosti brambor). Do brambory pak zajeďte nožem, a pokud projede snadno, máte hotovo. Uvařené brambory oloupejte a dejte do mísy. Pak je šťouchadlem nahrubo rozšťouchejte na kusy.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Připravte si zapékací misku a vymažte ji máslem a přesuňte do ní brambory. Do misky nastrouhejte nivu. Česnek oloupejte a rozmačkejte a přidejte k nivě. Eidam nastrouhejte a přidejte ke směsi, promíchejte, zalijte smetanou a opět promíchejte. Směs nalijte na brambory a zapékací mísy dejte do trouby. Pečte zhruba 20-30 minut do zezlátnutí.
Jak vylepšit plesnivé brambory
Pokud si chceme dopřát jiné, než jen pouze zeleninové jídlo, můžeme si s ním trochu pohrát. Pod brambory můžete dát cibuli pokrájenou na proužky, ještě lepší chuť dodá anglická slanina nebo špek.
Výbornou variantou je také kombinace s kuřecím masem, která pokrmu dodá další chuťové zabarvení.
Náš tip: Pokud byste si chtěli dát raději jiný plísňový sýr, vyzkoušejte hermelín podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Houbové placky: Na křupavé a nadýchané placičky je důležité dodržet správný poměr hub a těstíčka. Hotové jsou za chvíli
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nekynuté šátečky s tvarohem jsou křehké a lahodné. V těstě je sice droždí, ale fígl je ve zpracování