Jak udělat krém z tučné smetany? Prostým našleháním z ní připravíme šlehačku
Smetana je mléčný výrobek s vysokým obsahem tuku. Jde o bílou usazeninu na povrchu mléka, která se z něj sbírá nebo odstřeďuje. Podle množství tuku se smetana používá k vaření nebo zastudena ke šlehání.
Krémy na zdobení dortů, pohárů, zákusků a řezů připravíme ze smetany, která má více než 33 % tuku. Ty s nižším obsahem tuku nelze našlehat do pevné hmoty, proto jimi zjemňujeme polévky, omáčky a těsta; ušlehaná smetana se nazývá šlehačka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit krém ze smetany
Na ozdobení moučníku volíme smetanu s vyšším obsahem tuku:
- Smetanu s 30–33 % tuku našleháme do pevného krému s pomocí ztužovače šlehačky nebo se sýrem mascarpone.
- Smetanu s 35–40 % tuku nemusíme zpevňovat. Hodí se na ozdobení šlehačkových dortů s ozdobnými růžičkami.
- Smetanu se 40 % tuku, nazývanou De Luxe, použijeme k ozdobení složitých dortů - šlehačka vydrží pevná po delší dobu.
Mezi smetanové krémy řadíme i čokoládovou ganache, která vznikne rozpuštěním čokolády v horké smetaně a po důkladném vychlazení se vyšlehá do pevného krému.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře