Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetana je mléčný výrobek s vysokým obsahem tuku. Jde o bílou usazeninu na povrchu mléka, která se z něj sbírá nebo odstřeďuje. Podle množství tuku se smetana používá k vaření nebo zastudena ke šlehání.

Krémy na zdobení dortů, pohárů, zákusků a řezů připravíme ze smetany, která má více než 33 % tuku. Ty s nižším obsahem tuku nelze našlehat do pevné hmoty, proto jimi zjemňujeme polévky, omáčky a těsta; ušlehaná smetana se nazývá šlehačka.

 

Jak připravit krém ze smetany

Na ozdobení moučníku volíme smetanu s vyšším obsahem tuku:

Mezi smetanové krémy řadíme i čokoládovou ganache, která vznikne rozpuštěním čokolády v horké smetaně a po důkladném vychlazení se vyšlehá do pevného krému.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli