Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký ztužovač můžeme přidat do šlehačky, aby hezky ztuhla? Použijeme ten, co máme doma
Zdroj: Pixabay

Určitě se vám někdy stalo, že při šlehání dostatečně neztuhla šlehačka, kterou jste chtěli ozdobit dort. Stojíte nad miskou s polotekutou smetanou a nevíte, co s tím. A další smetanu už nemáte.  Víte, jak situaci napravit?

Noční můra každé hospodyňky - nenašlehala se smetana. K ozdobení moučníků totiž musíme použít vysokoprocentní smetanu, od 33% výše. Nejlepší na šlehání je smetana, která má 40 % tuku, ale s použitím ztužovače lze použít i smetanu 31%.

Jaký ztužovač máme doma?

Poradíme vám, jak šlehačku zpevnit pomocí přípravku, který máme po ruce.
  • Nejsnadnějším způsobem je použít hotový ztužovač šlehačky. Jde o směs glukózy a škrobu.
  • Můžeme si vyrobit vlastní ztužovač a to smícháním 1 lžíce moučkového cukru a 1 lžíce bramborového škrobu. Vmícháme do smetany a ušleháme.
  • Pokud máme doma smetanový sýr mascarpone, přidáme ho ke šlehačce a ušleháme do pevné pěny.
  • Také sníh z bílků, našlehaný do hladkých špiček a pomalu stěrkou přimíchaný do šlehačky, směs zachrání.
  • Kousek povoleného másla, vešlehaný do smetany, dokáže směs krásně spojit a šlehačka se po vychlazení ani nehne.
  • Krém zachrání i lžíce práškové želatiny, nabotnalé v troše vody a poté zahřáté, aby se želatina rozpustila. Nalijeme ji do smetany a znovu vyšleháme.
  • Pár kapek citrónové šťávy také pomůže šlehačku zpevnit a ještě bude mít svěží citrusovou chuť.
  • Výtečně pracuje Želatinový ztužovač Dr. Oetkera. Polovina sáčku, rozmíchaná metličkou ve vlažném mléce, se postará se šlehačkou o hotové divy - po vychlazení bude krásně tuhá.
Pokud chcete, aby se šlehačka povedla, kupujte takovou, která má vyšší procento tuku. Před šleháním ji vychlaďte v lednici. Cukr přidávejte postupně po lžičkách během šlehání a šlehejte tak dlouho, dokud není šlehačka úplně tuhá. Pozor na přešlehání.
Na závěr pro vás máme recept na šlehačkovou roládu. Šlehačku do ní budete potřebovat pěkně dotuha vyšlehanou. Postup vám předvede názorné video.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více