Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašáky jsou báječnou letní lahůdkou. K pečeným bramborám chutnají skvěle, ale ti, kdo je milují, si je rádi přikusují k různým jídlům. Nemohou se jich nabažit. Povedené kvašáky se v kuchyni neztratí. V průběhu léta je můžeme připravovat opakovaně, a to především z přerostlých nakládaček.

Na kvašáky stačí jen několik surovin. Potřebujete především okurky, sůl, hodně kopru, kořen křenu a také vinné listy. Místo vinných listů (nebo ještě k nim) můžete použít višňové listy nebo listy černého rybízu. Kvašáky připravujte v pětilitrových sklenicích nebo v kameninových nádobách. Hotové budou budou během 1–2 týdnů.

Jak zatížit kvašáky

Do sklenic narovnejte okurky a proložte je kousky křenu, koprem a listy vinné révy. Na nálev převařte osolenou vodu - na 3 litry vody dejte 120 g soli. Jakmile nálev vychladne, okurky zalijte. Po zalití musí být okurky zcela ponořené, což může být pro nezkušené oříšek. Máme pro vás několik tipů:

  1. Nejjednodušší je použít k zajištění buková dřívka, která se k tomuto účelu prodávají. Na jednu sklenici se vždy dávají dvě dřívka, zkřížená přes sebe. Před použitím je na chvíli namočte do vody, půjdou pak snáze ohnout. Dřívka se dají použít opakovaně, využijete je i na jiné nakládané speciality (např. na utopence).
  2. Použít můžete také malý talířek nebo nízkou nádobku, do které dáte čistý kámen (nejlépe vyvařený) vhodné velikosti. Jde o to, abyste vymysleli vhodné těžítko, které udrží okurky pod hladinou. 
  3. Mikrotenový sáček naplněný vodou a uzavřený (nebo raději dva v sobě) se přizpůsobí hladině a zatíží okurky. 
  4. Můžete si koupit speciální nádobu, která je pro kvašení přímo určená a vybavená tak, abyste její obsah udrželi pod hladinou.

Okurky vrstvěte tak, aby se jich do sklenic vydalo co nejvíce. Všechno musí být perfektně čisté a nálevu je potřeba dostatek.

Výborné kvašáky připravíte podle následujícího videa:

Máte ještě další rady, jak udržet kvašáky pod hladinou? Budeme rádi, když nám je napíšete.

 

Komentáře

Další tipy a triky