Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Zdroj: toprecepty

Na přípravu jíšky se hodí v podstatě jakýkoliv tuk, který je nositelem chuti a pomáhá mouce zbavit se typické moučné pachuti. Rozdíly v použitých ingrediencích ale rozhodně existují. Podívejte se, jaké to mohou být.

Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi nejčastěji používané tuky patří máslo, rostlinný olej a sádlo.

Výběr správného tuku

Každý tuk má své typické vlastnosti.

  • Máslo se hodí hlavně na přípravu světlé jíšky, kterou pak použijeme do jemných, smetanových či mléčných omáček nebo polévek.                          
  • Sádlo snese delší dobu smažení a je vynikající pro přípravu tmavé jíšky do chuťově výrazných gulášů, perkeltů a tmavších polévek.
  • Rostlinný olej v jíšce je neutrální. Může se použít u výpeku z masa.
  • Výpek ze slaniny dodá jídlu slanouuzenou chuť.
  • Přepuštěné máslo ghí má vysoký bod kouřivosti, po zahřátí (na 240 ºC) se nepřepaluje.
  • Tip: Vyhněte se raději použití margarínu, který obsahuje hodně vody a jíšku by zbytečně zkazil.

Podle následujícího receptu připravíte výbornou máslovou jíšku, která je skvělá do mnoha polévek.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky