Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každé těsto je náchylné k chybám, které při přípravě nebo pečení můžeme udělat. Ať je to nedostatečné vypracování těsta, rozdílné teploty surovin nebo špatně vyhřátá trouba; popřípadě nevhodná manipulace s formou.

Sražené těsto už nelze napravit - moučník zachráníme odříznutím poškozené části, pokud zbytek těsta zůstane nadýchaný a dá se ozdobit krémem, šlehačkou nebo ovocem. Sražený koláč nebo chleba je odsouzen k vyhození, už se nedá jíst.

Jak vypadá sražené těsto při míchání

Chyba nastává při přípravě třeného těsta, kdy se při šlehání surovin začne oddělovat tuk od tekutiny. Mnoho kuchařek si myslí, že "se to vstřebá", ale opak je pravdou. Drobné shluky a krupičky v těstě jsou nejčastější vadou, kterou přitom můžeme lehce odstranit přepracováním těsta ještě před vmícháním mouky.

Jak vypadá sražené těsto po upečení

Na spodní části těsta se objeví tmavší, hutná nebo naopak mazlavá jednolitá vrstva, která je známkou jeho sražení. Po vychladnutí upečeného těsta tato vrstva ztvrdne a je nepoživatelná, proto ji musíme odstranit seříznutím. U chleba se nazývá "brousek" a odstranit se dá jen odřezáním sražené části a spodní kůrky bochníku.

S těstem musíme zacházet s citem a nic neuspěchat. Všechna pochybení si můžeme zapsat a příště se jich vyvarovat.

Komentáře

Další tipy a triky