Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce budou v nadcházejícím období žhavým tématem. S přicházejícím jarem se zvyšuje snůška u slepiček a my často přemýšlíme, jak vajíčka zpracovat i uchovat. Také koledníci přinesou výslužku bohatou na vařená vajíčka.

Proto si v tomto článku řekneme několik důležitých faktů o vejcích, které byste měli vědět. Na otázku, jestli byla dřív slepice nebo vejce, ale odpověď nemáme. Na závěr článku si můžete své znalosti ověřit v zábavném kvízu.

Domácí či kupovaná vejce

Následující pravidla platí pro všechna vajíčka.

  • Trvanlivost vajec je 28 dní od snesení, za předpokladu, že je uchováváme v chladničce.
  • Vejce můžeme uchovávat i mimo lednici, trvanlivost se pak sníží na 1 týden.
  • Vajíčka nemají ráda výkyvy teplot, proto není vhodné skladovat je v lednici ve dveřích.
  • Vejce bychom neměli mýt ve vodě, protože ucpeme póry ve skořápce a vajíčko pak nemůže "dýchat". Navíc se přes skořápku zbavenou ochranného filmu mohou dostat škodlivé patogeny, které neudělají dobře našemu zažívání. Vyčistit vejce můžeme nasucho drsnou stranou houbičky, hadříkem nebo smirkovým papírem.
  • Vejce je dobré skladovat špičkou dolů. Lépe pak okolo nich proudí vzduch a na tupé straně vejce se nachází póry, kterými do nich proudí kyslík.

A na závěr již zmíněný kvíz, ve kterém přejeme mnoho úspěchů. Budeme rádi, když se s námi podělíte o váš výsledek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více