Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš je původem maďarské jídlo, které v tomto podání vypadá spíše jako polévka s velkými kusy hovězího masa. K němu se podávají malé bílé knedlíčky zvané csipetke. Až my v Čechách jsme polévku zahustili jíškou a přidali knedlíky.

Ten pravý hospodský guláš se vaří z hovězího masa společně s hromadou cibule a červenou paprikou. Máme ale mnoho druhů gulášů, někdy použijeme jiné maso, jindy přidáme třeba fazole nebo houby. Výsledkem pak je segedínský, houbový či zeleninový guláš.

Jak uvařit hospodský guláš

Jak jsme již zmínili, budeme potřebovat hovězí maso. Nejlepší je vybrat krk nebo kližku. Ta se moc do jiných pokrmů nehodí, naopak v guláši jsou rozvařené klihovaté části ku prospěchu. I díky nim je guláš plný chuti.

  1. Očištěnou cibuli nakrájíme na kousky a ve větším hrnci necháme na sádle zesklovatět. Cibulí nešetříme, nemusí jí být tolik, co masa, ale rozhodně nebude stačit jedna malá cibulka. Cibule se během vaření rozvaří a omáčku zahustí tak, že nebude třeba použít jíšku. To, jak cibuli na začátku osmažíme, bude mít také vliv na výslednou barvu guláše. Proto chceme-li tmavý guláš, cibulku osmahneme víc dozlatova.
  2. Na osmaženou cibulku přidáme maso pokrájené na kostky, osolíme a necháme zprudka zatáhnout
  3. Přidáme sladkou papriku, kmín a pepř. Maso podlijeme vodou nebo vývarem tak, aby nebylo zcela potopené a dusíme na mírném plameni do změknutí.
  4. Občas promícháme a podle potřeby můžeme v průběhu vaření dolít vodu.
  5. Je-li maso měkké, ale omáčka řídká, zahustíme ji jíškou z másla a hladké mouky. K zahuštění jde použít i syrová nastrouhaná brambora nebo chlebová kůrka.
  6. Hotový guláš nakonec ochutnáme a dochutíme podle potřeby solí, podáváme s houskovým knedlíkem, rýží nebo těstovinami.

Talíř ještě dozdobíme cibulkou nakrájenou na půlměsíčky a petrželkou. Kdo si stále není jistý postupem, může se inspirovat v našem videoreceptu. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více