Jednoduché bramborové knedlíky jsou oblíbenou přílohou. Vyzkoušejte osvědčený recept
Jednoduché bramborové knedlíky patří k základním dovednostem každé hospodyňky, alespoň dříve to tak bývalo. Podle našeho videonávodu se je snadno naučíte. Spolehlivý a mnohokrát vyzkoušený recept je totiž základem úspěchu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bramborové knedlíky jako příloha
Máme pro vás jednoduchý recept na bramborové těsto, které se dá využít nejen na klasické knedlíky, ale také na plněné knedlíky (naslano i nasladko) nebo na šišky (šulánky, šudlíky), což jsou válečky z bramborového těsta podávané naslano se zelím a pečeným masem nebo nasladko s mákem.
- Na 3 kusy knedlíků budete potřebovat 1 kg brambor, 2 vajíčka, 2 lžičky soli, 100 g dětské krupičky (nebo trochu více), 100 g hrubé mouky (nebo trochu více), 1 lžíci solamylu (není nutný) a sůl.
- Brambory předem uvařte ve slupce. Jak trochu zchladnou, oloupejte je a nechte je zchladnout úplně. Dokud jsou ještě trochu teplé, loupou se lépe, než až po úplném vychladnutí. Naše babičky si je vařívaly dopředu – už večer před plánovaným vařením knedlíků.
- Brambory nastrouhejte najemno. Pokud máte mačkadlo na brambory, využijte je - brambory pak budou krásně jemné.
- Brambory strouhejte rovnou na vál a přidejte k nim další suroviny. Posypte je krupičkou, moukou a solamylem, osolte a přidejte vejce. Vše zpracujte v pevné těsto. V případě potřeby přidejte trochu mouky i krupičky.
- Těsto by mělo být skoro nelepivé, připomínající plastelínu. Pracujte rychle, protože dlouhým hnětením a stáním těsto řídne.
- Pracujte na moukou posypaném vále. Hotové těsto rozdělte na tři díly. Z každého dílu vytvořte podlouhlý knedlík. Hned po vytvoření vložte knedlíky do vroucí vody - vodu je nutné dát vařit včas, aby byla připravená.
- Knedlíky v hrnci s vodou klesnou ke dnu, ale po chvilce je pomocí vařečky odlepte.
- Vařte je z jedné strany pod pokličkou 9 minut. Var by měl být jen mírný, při prudkém varu by začala utíkat voda. Na jedné straně si můžete pokličku podložit dřevěnou vařečkou.
- Po devíti minutách knedlíky vařečkou otočte a vařte je ještě dalších 9 minut, znovu je přitom zakryjte pokličkou.
- Poté vyjměte první knedlík a rozkrojte jej uprostřed. Pokud je už dobře uvařený, vyndejte i ostatní dva. Pokud ne, ještě jej na chvíli vraťte do vody a dovařte.
- Uvařené knedlíky můžete hned na kráječi nakrájet na plátky.
Ze stejného těsta snadno uvaříte i menší tvary, které na talíři posypete mákem a cukrem (nebo polijete medem), případně osmaženou cibulkou. U menších tvarů počítejte s kratší dobou vaření. Přibližně po čtyřech minutách šulánky vyplavou nahoru, což je spolehlivým znamením, že jsou hotové.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře