Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché bramborové knedlíky patří k základním dovednostem každé hospodyňky, alespoň dříve to tak bývalo. Podle našeho videonávodu se je snadno naučíte. Spolehlivý a mnohokrát vyzkoušený recept je totiž základem úspěchu.

Bramborové těsto bývalo oblíbeným těstem našich babiček. Pokud máme kvalitní brambory, můžeme si je připravit i my. Je to velmi snadné a můžeme spotřebovat i zbylé uvařené brambory z předešlého dne. Když se naučíte jednoduché bramborové těsto, přinese to do vaší kuchyně mnoho nových dobrot, které snadno zvládnete. 

Bramborové knedlíky jako příloha

Máme pro vás jednoduchý recept na bramborové těsto, které se dá využít nejen na klasické knedlíky, ale také na plněné knedlíky (naslano i nasladko) nebo na šišky (šulánky, šudlíky), což jsou válečky z bramborového těsta podávané naslano se zelím a pečeným masem nebo nasladko s mákem.

  • Na 3 kusy knedlíků budete potřebovat 1 kg brambor, 2 vajíčka, 2 lžičky soli, 100 g dětské krupičky (nebo trochu více), 100 g hrubé mouky (nebo trochu více), 1 lžíci solamylu (není nutný) a sůl.
  1. Brambory předem uvařte ve slupce. Jak trochu zchladnou, oloupejte je a nechte je zchladnout úplně. Dokud jsou ještě trochu teplé, loupou se lépe, než až po úplném vychladnutí. Naše babičky si je vařívaly dopředu – už večer před plánovaným vařením knedlíků.
  2. Brambory nastrouhejte najemno. Pokud máte mačkadlo na brambory, využijte je - brambory pak budou krásně jemné. 
  3. Brambory strouhejte rovnou na vál a přidejte k nim další suroviny. Posypte je krupičkou, moukou a solamylem, osolte a přidejte vejce. Vše zpracujte v pevné těsto. V případě potřeby přidejte trochu mouky i krupičky. 
  4. Těsto by mělo být skoro nelepivé, připomínající plastelínu. Pracujte rychle, protože dlouhým hnětením a stáním těsto řídne
  5. Pracujte na moukou posypaném vále. Hotové těsto rozdělte na tři díly. Z každého dílu vytvořte podlouhlý knedlík. Hned po vytvoření vložte knedlíky do vroucí vody - vodu je nutné dát vařit včas, aby byla připravená. 
  6. Knedlíky v hrnci s vodou klesnou ke dnu, ale po chvilce je pomocí vařečky odlepte. 
  7. Vařte je z jedné strany pod pokličkou 9 minut. Var by měl být jen mírný, při prudkém varu by začala utíkat voda. Na jedné straně si můžete pokličku podložit dřevěnou vařečkou. 
  8. Po devíti minutách knedlíky vařečkou otočte a vařte je ještě dalších 9 minut, znovu je přitom zakryjte pokličkou.
  9. Poté vyjměte první knedlík a rozkrojte jej uprostřed. Pokud je už dobře uvařený, vyndejte i ostatní dva. Pokud ne, ještě jej na chvíli vraťte do vody a dovařte.
  10. Uvařené knedlíky můžete hned na kráječi nakrájet na plátky.

Ze stejného těsta snadno uvaříte i menší tvary, které na talíři posypete mákem a cukrem (nebo polijete medem), případně osmaženou cibulkou. U menších tvarů počítejte s kratší dobou vaření. Přibližně po čtyřech minutách šulánky vyplavou nahoru, což je spolehlivým znamením, že jsou hotové. 

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky