Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše babičky zvládly mnoho jídel uvařit jen z několika surovin. Není potřeba vymýšlet nic složitého a přesto mohou být naše jídla chutná, výživná a také levná. Příkladem jsou jednoduché zeleninové polévky s kapáním. K zahuštění vám bude stačit kapání připravené během několika minut.

Času se nám leckdy nedostává a pro takové situace je potřeba mít v zásobě recepty na chutná a rychlá jídla. To platí i pro polévky - některé se sice vaří delší dobu, ale pochutnáte si také na těch nejrychlejších. Příkladem je jednoduchá zeleninová s kapáním.

Jak rychle uvařit zeleninovou polévku

Důležité je mít po ruce potřebné suroviny. Mražená zelenina, buď koupená nebo vlastnoručně připravená, se bude na polévku určitě hodit. Výbornou chuť polévce dá květák, brokolice, mrkev, zelený hrášek, pórek, cukrová kukuřice a růžičková kapusta. Lze použít také jiné vhodné směsi.

  1. Rychlovarná konvice nám umožní během chvilky ohřát potřebné množství vody. Místo vody (nebo její části) lze použít vývar.
  2. Do hrnce dáme zeleninu, zalijeme ji horkou vodou a uvedeme do varu. 
  3. Přidáme oblíbené polévkové koření. Dobrou chuť polévce dodá malé množství tebi, o pěknou barvu se postará kurkuma.
  4. Polévku zahustíme oblíbenou zavářkou, lze použít polévkové těstoviny, kapání do polévky nebo jen rozmíchané samotné vajíčko.
  5. Krátce povaříme, podle potřeby dochutíme, přidáme jemně nakrájenou petrželku a můžeme začít servírovat.

Jak udělat kapání do polévky

Kapání je velmi snadné a rychlé.

  • Do hrnku dáme trochu mouky, lze použít hladkou, polohrubou i hrubou, případně dětskou krupičku. Pro výběr je důležité, jaká konzistence kapání nám vyhovuje nejlépe. Z hrubší mouky nebo krupice bude kapání více nadýchané a méně pevné, z hladké je naopak hladší, pevnější a soudržnější.
  • Osvědčenou kombinací je směs 50 g polohrubé mouky a 2 vajíček. Na dochucení těstíčka se hodí špetka muškátového oříšku a sůl.
  • Suroviny na kapání smícháme a necháme prokapat (např. přes hrubší sítko nebo jen přes vidličku) rovnou do polévky. Necháme provařit 2 minuty a servírujeme.

Podle následujícího videa si můžete uvařit polévku s jednoduchým kapáním.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky