Dobré bramborové knedlíky-podrobně

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: Do 40 min. 3 šišky knedlíků Přílohy 100 názorů

Suroviny

1 kg vařených brambor (netto)
2 vejce
2 lžičky soli
100 g dětské krupičky
100 g hrubé mouky
1 lžíce solamylu (nemusí být)
voda na uvaření
sůl
Recept si zatím oblíbilo 119 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce skoro do měkka, ihned poté slijeme a necháme úplně vychladnout (ony ještě tím horkem dojdou).

  2. Poté brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na vál, pak brambory posypeme krupičkou, moukou a solamylem, osolíme, přidáme vejce a vše zpracujeme v pevné těsto. Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství.
    Těsto má být pevné, skoro nelepivé a pokud do něj uděláme důlek, má držet tvar asi jako v plastelíně. Těsto zpracováváme rychle ! - dlouhým hnětením řídne (tak jako většina bramborových těst).

  3. Hotové těsto rozdělíme na tři stejné díly, z každého uděláme bochánek, který hned rozválíme do tvaru knedlíku (podsypávám hrubou moukou) a okamžitě dáváme do vroucí vody. Knedlíky nám klesnou ke dnu, tak je opatrně za pár sekund vařečkou odlepíme ode dna a od sebe, přiklopíme a vaříme středním varem 9 min., poté je vařečkou otočíme, znovu přiklopíme a vaříme dalších 9 min.

  4. Poté jeden knedlík vyjmeme (prkýnkem, podběrkou na knedlíky,..), rozkrojíme nití vejpůl a podíváme se, jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené - pakliže není, knedlík hned vrátíme do vroucí vody k ostatním a ještě chvíli povaříme.
    !!! Vodu na knedlíky dáme vařit před zpracováním surovin, abychom je pak mohli ihned přendat do vroucí osolené vody !!!
    Když dělám z těsta šištičky, vložím je do vroucí vody, opatrně promíchám a minutku po vyplavání na povrch je vyndavám - jsou uvařené.

Poznámka

Z tohoto těsta dělám knedlíky, noky, šištičky, .... už hodně let a pokud z uvařených brambor přímo neteče voda (špatná odrůda, nebo brambory), tak se vždy povedou.

Brambory na knedlíky vařím nejraději večer, do rána vychladnou a můžu z nich v klidu dělat. Brambory nevařím úplně do měkka - 1. ještě dojdou a za 2. knedlíky nemají tendenci se pak rozvářet.

Recept asi vypadá dlouze a složitě, ale je jen podrobně rozepsaný, aby se i začínající kuchařinky orientovaly co a jak ;-).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 687 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dobré bramborové knedlíky-podrobně

  • vepe6 vepe6

    Takovéhle knedlíky jsem dělával také, jen používám dva díly starého lněného ručníku po nějakých prapředcích :D , na namočeném a vyždímaném zhruba vytvaruji knedlík - jedno jaký - bramborový, houskový kynutý, nebo s prdopečem, zabalím zarolováním a konce zahnu a šup do vody. Nikdy nejsou rozvařené! Po vyplavání vidličkou vyndám ubrousek a po něm i knedlík.
    Ale doba pokročila, takže pro úsporu času smíchám bramborové těsto z pytlíku s vodou a zamíchám, nechám odležet, než připravím ubrousek a jdu balit. Ještě žádný pytlík mne nezklamal, když se dodrží dávka vody do těsta.;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    JanZZ: Je fakt, že jde o hodně starý recept a mezitím došlo k velké změně (zhruba před dvěma roky) v koncepci i formě stránek, možná i k nějakým technickým drobným chybným dopadům, občas se objeví i teď. Určitě nebyl důvod snižovat záměrně číslo o počtu sdílení. I mne by to zajímalo, jak k tomu došlo. Věřím, že ti admini odpoví, mají (možná jen do určité doby zpět) možnost podívat se na celou historií jednotlivých receptů. Budu ráda - a asi nejen já - když se o informaci tady podělíš:-) Úvahy o cenzuře jsou komické, není třeba vymýšlet opět nějaké konspirační teorie, ne?;-) Napadá mne jen to, že se načetl jen počet sdílení od té změny stránek.

    Odpovědět

  • JanZZ JanZZ

    magdalenka: dakujem za info. Myslel na som svoje 3 nove prispevky pisane tesne za sebou - v priebehu par minut. Reakcie tu byvaju aj v rozsahu mesiacov, nepocital som s takymto zaujmom... a akouto funkcionalitov... Neva, uviedol som to do poznamky, dostal som odpoved. Tak to ma byt :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    JanZZ: editovať môžeš, len kým niekto iný nezareaguje na tvoj koment...teraz už nemôžeš svoj posledný.

    Odpovědět

  • JanZZ JanZZ

    magdalenka: stalo sa to uz davno pred touto odozvou... Neboj. Vdaka za reakciu :-)

    Odpovědět

  • JanZZ JanZZ

    tejaja: Len doplnam hore uvedene prispevky:
    1. Som ITckar, a dosledne vsimat si nestandartne chovanie je moj chleba, a preto som vam napisal (ked sa vam pokazi konzistencia databaze, presne tak sa mozu cisla zmrsit a zobrazovat divne - robil som sluzbu aj vam)
    2. Pisem sem, lebo som mal 3 prispevky za sebou, a zistl som, ze editovat ide len posledny z nic. Nie prvy, nie druhy, ale az ten treti... Poznamku som dal vsak sem. Pekny den.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    JanZZ: Janko, roluj dole, tam sú kontakty na adminov, určite ti bez problémov zodpovedajú otázky. Tu si toho nemusia vôbec všimnúť.

    Odpovědět

  • JanZZ JanZZ

    Jana Dorazinová-Remková: No, ci je to cenzura, to neviem. U mnou ulozenych receptov, ktore sa mi javia, ze su velmi oblubene, cisla naskakuju obycajne iba hore. (Robim to preto, ze sa podla toho orientujem, lebo nie som nejaky velky kuchar...) Tu som objavil - celkom nahodne, lebo mi recept ponuklo na FB a jeho obzretim som zistil, ze je tu cislo zdielania zdecimovane na minimum... Co to je, ja neviem. Len som na to upozoril. Ak je to moja chyba, nebudem pisat nic.

    Odpovědět

  • JanZZ JanZZ

    @ magdalenka : Ja som len tak predpokladal, ze ked sa mi nejaky recept paci, tak ho eventuelne aj mozem zdielat, alebo aj nezielat. Pochybujem, ze by niekto z recesie zdielal recept, co sa mu vonkoncom nepaci... Len sa divim nelogicnosti v takom pocinani... no mozno sa mylim... Ide o ten pokles cisla zdielania o 1000.

    Odpovědět

  • JanZZ JanZZ

    to @tejaja. Nuz takto to spolu sivisi - do poznamky som si pred par mesiacmi ulozil cislo oblubenosti receptu,a teraz je o 1000 mensie... len mi to vrta hlavou, co sa to deje... To ako to vyzera u mna je vidno tu http://puu.sh/yLc43/0cdcd0c400.jpg
    Skratka, mnou ulozene cislo 1157 sa znizilo na 53... ale mozno je to tak normalne... Akurat su mi tieto poznamky nanic.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    JanZZ: Jedna vec je, koľko ľudí recept prečíta, iná vec je, koľko ľudí klikne na "Recept si zatím oblíbilo" a ďalšia vec je, koľko ľudí recept zdieľa. Nie je to to isté. Možem recept len zdieľať, ale možem recept len označiť, že sa mi páči, ale nezdieľam ho. Rovnako si ho možem dať do mojich obľúbených receptov bez toho, aby som označila zdieľanie alebo obľúbenosť.;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    JanZZ: Ako súvisia tebou uložené "oblíbené" recepty s počtom hlasov "recept se mi líbí"?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    JanZZ: Cenzura? :-D

    Odpovědět

  • JanZZ JanZZ

    Adminovi: Ked som si dal tento recept do Oblibenych, bolo ich 1157. Dnes tam je 53, pritom 97 kucharov si recept oblubilo. Co sa tu deje s hlasmi? Nie je to prvykrat. :-O

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    O víkendu jsem vyzkoušela Tvůj recept. Knedlíky se povedly a se špenátem a výpečky byly vynikající:yes:<3

    Odpovědět

1 2 3 4 6 7

Tématické fráze: bramborový knedlík který se vždy povede bramborové knedlíky bramborovy knedlíky domácí bramborové knedlíky recept bramborové knedlíky z nových brambor bramborovy knedlik recept na bramborové knedlíky recept na bramborové knedlíky jak dlouho varit bramborové knedlíky recept bramborové knedlíky recepty na domácí bramborový knedlík recept bramborový knedlík bramborový knedlík recept jak dlouho vařit bramborový knedlík bramborový knedlík z nových brambor bramborové knedle bramborové knedle recept recept na bramborový knedlíky jak dlouho se vaří bramborové knedlíky jak dlouho se vaří bramborový knedlík

Zapomněl/a jsem heslo