Dobré bramborové knedlíky-podrobně

Přílohy Doba přípravy: Do 40 min. 114 názorů

Přílohy Doba přípravy: Do 40 min. 114 názorů

Suroviny 3 šišky knedlíků

1 kg vařených brambor (netto)
2 vejce
2 lžičky soli
100 g dětské krupičky
100 g hrubé mouky
1 lžíce solamylu (nemusí být)
voda na uvaření
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce skoro do měkka, ihned poté slijeme a necháme úplně vychladnout (ony ještě tím horkem dojdou).

  2. Poté brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na vál, pak brambory posypeme krupičkou, moukou a solamylem, osolíme, přidáme vejce a vše zpracujeme v pevné těsto. Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství.
    Těsto má být pevné, skoro nelepivé a pokud do něj uděláme důlek, má držet tvar asi jako v plastelíně. Těsto zpracováváme rychle ! - dlouhým hnětením řídne (tak, jako většina bramborových těst).

  3. Hotové těsto rozdělíme na tři stejné díly, z každého uděláme bochánek, který hned rozválíme do tvaru knedlíku (podsypávám hrubou moukou) a okamžitě dáváme do vroucí vody. Knedlíky nám klesnou ke dnu, tak je opatrně za pár sekund vařečkou odlepíme ode dna a od sebe, přiklopíme a vaříme středním varem 9 minut, poté je vařečkou otočíme, znovu přiklopíme a vaříme dalších 9 minut.

  4. Poté jeden knedlík vyjmeme (prkýnkem, podběrkou na knedlíky,..), rozkrojíme nití vejpůl a podíváme se, jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené - pakliže není, knedlík hned vrátíme do vroucí vody k ostatním a ještě chvíli povaříme.
    Vodu na knedlíky dáme vařit před zpracováním surovin, abychom je pak mohli ihned přendat do vroucí osolené vody !!!
    Když dělám z těsta šištičky, vložím je do vroucí vody, opatrně promíchám a minutku po vyplavání na povrch je vyndávám - jsou uvařené.

Poznámka od kuchařky

Z tohoto těsta dělám knedlíky, noky, šištičky, .... už hodně let a pokud z uvařených brambor přímo neteče voda (špatná odrůda, nebo brambory), tak se vždy povedou.

Brambory na knedlíky vařím nejraději večer, do rána vychladnou a můžu z nich v klidu dělat. Brambory nevařím úplně do měkka - 1. ještě dojdou a za 2. knedlíky nemají tendenci se pak rozvářet.

Recept asi vypadá dlouze a složitě, ale je jen podrobně rozepsaný, aby se i začínající kuchařinky orientovaly co a jak ;-).

Komentáře k receptu Dobré bramborové knedlíky-podrobně

  • Coleta Coleta

    Video je hrozné a měli by ho smazat. Bramborové knedlíky se nikdy nevaří klokotem. Po dání knedlíků do vody, se knedlíky vařečkou "odlepí" od hrnce a zdroj tepla se sníží na minimum, musí jen perlit!



    Lenka148: Rozvařit jste knedlíky mohla ze dvou důvodů- málo mouky (správný poměr je alchimií a z důvodu způsobu vaření viz výše). Osobně nedávám škrob, protože jsou knedlíky "tvrdé" mazlavé. Dávám pouze hrubou mouku, sůl, vejce. Ale já dělám od oka, podle toho jaké jsou brambory a jak saje mouka. Těsto mám v ruce.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    No autorka už sem nechodí,ale je to vyučená kuchařka a v začátcích topek,byl každý unešený z jejích receptů,no video se moc nepovedlo,ale zase ohlasy na její recept jsou,už je to doba rok 2009,tak třeba máte jiný figl,tak dejte recept,já budu jen ráda:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Br. knedle nevařím - nemám je rád (ale na plněných si smlsnu:-8
    No možná je to zanedbanou výchovou, že se dívčina chová nepřiměřeně, ale nemá v něčem pravdu?
    https://www.toprecepty.cz/recept/3381-bramborove-k...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    srettka: Naprosto souhlasím. A právě ty letošní brambory jsou pěkně vodnaté, ať koupíte ty nebo ony.

    Lenka148: Kritika může být pozitivní i negativní, to máte pravdu, ale taky je normální na kritiku reagovat, to nemůžete nikomu zakazovat, vždyť se tato rubrika jmenuje Diskuse! :-O A pokud chcete psát recenze, měla byste raději posuzovat vědecké nebo umělecké dílo a nikoliv knedlíky, ať už jsou jakékoliv. :-D

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Lenka148: pak to bude asi rukama ;-) protože když se to cca 100x povede a jednou ne, tak je to přinejmenším zvláštní. Před kritikou bych vznesla dotaz. Ale to vám asi kuchařská hrdost nedovolí.
    Jinak plně souhlasím s komentářem ohledně druhu brambor. Což je v tomto případě dost zásadní.
    I vám hezky den;-)

    Odpovědět

  • Lenka148 Lenka148

    Merylas: musíte se smířit s tím, že je i špatná kritika. Ne jenom dobrá. Hezký den

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    Lenka148: :-D Tak nediskutujte, jak nechcete.:-D V postupu je i věta, kopíruji: "Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství." Tak jste měla přidat.:-*

    Odpovědět

  • Lenka148 Lenka148

    Dajda: Neprisla jsem s vámi diskutovat ale podat recenzi. Opravdu mě nemusíte učit vařit knedlíky :D chtěla jsem zkusit nový recept a věřila dobrému hodnocení. Ovšem už na začátku se mi zdál poměr mouky velmi malý .. poměry prostě katastrofální !

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Lenka148: Nesmíte je vařit klokotem a taky je vyndat včas z hrnce, pak se nerozvaří! :-O Těm 140 kuchařům, kteří dali 100% hodnocení, se nejspíše také nerozvařily! :-D

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    Lenka148: U bramborových knedlíků nejde přesně na gramy napsat množství mouky a krupičky, vždy záleží na bramborách a tak se může množství trochu lišit. Solamyl taky napomůže tomu, že těsto drží pohromadě. V postupu je i věta, kopíruji: "Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství."
    Nejraději používám den předem vařené brambory a těsto nesmí stát, pak řídne. Ale to asi budete vědět. Pod Vaším komentářem jsou zrovna tři pochvalné. Tak si myslím, že receptem to nebude.

    Odpovědět

  • Lenka148 Lenka148

    vařím už 15 let.. ale tenhle recept je hrůza. Knedlíky se úplně rozvarili. Poměr surovin katastrofální! :no:

    Odpovědět

  • Dana Krupsova Dana Krupsova

    Úžasné<3. Šikulka:-)

    Odpovědět

  • Petra Dvor. Petra Dvor.

    Dobrý den, přidávám foto, knedlíky jsou super. ????

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi

    Vyzkoušeno, parádní recept, jednoduché, jasné. Jen dělám 4 knedlíky (těsto napůl a půlky zase napůl) a vařím bez obracení 15 minut. Každopádně:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • vepe6 vepe6

    Takovéhle knedlíky jsem dělával také, jen používám dva díly starého lněného ručníku po nějakých prapředcích :D , na namočeném a vyždímaném zhruba vytvaruji knedlík - jedno jaký - bramborový, houskový kynutý, nebo s prdopečem, zabalím zarolováním a konce zahnu a šup do vody. Nikdy nejsou rozvařené! Po vyplavání vidličkou vyndám ubrousek a po něm i knedlík.
    Ale doba pokročila, takže pro úsporu času smíchám bramborové těsto z pytlíku s vodou a zamíchám, nechám odležet, než připravím ubrousek a jdu balit. Ještě žádný pytlík mne nezklamal, když se dodrží dávka vody do těsta.;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 6 8

Tématické fráze: bramborový knedlík který se vždy povede bramborové knedlíky bramborovy knedlíky domácí bramborové knedlíky recept bramborové knedlíky z nových brambor bramborovy knedlik jak dlouho varit bramborové knedlíky recept na bramborové knedlíky recept na bramborové knedlíky recept bramborové knedlíky recepty na domácí bramborový knedlík bramborový knedlík recept recept bramborový knedlík jak dlouho vařit bramborový knedlík bramborový knedlík z nových brambor bramborové knedle bramborové knedle recept jak dlouho se vaří bramborové knedlíky recept na bramborový knedlíky jak dlouho se vaří bramborový knedlík