Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na správné vypracování kynutého těsta? 7 užitečných tipů od Josefa Maršálka
Zdroj: Toprecepty.cz

Toužíte po domácích koláčích nebo buchtách, ale máte obavy, že se nepodaří? Kynuté těsto nemusí být vaším strašákem. Je však potřeba dodržet několik základních pravidel, abyste docílili kýženého výsledku.

Setkání s předním českým cukrářem a pekařem Josefem Maršálkem jsme ihned využili k tomu, abychom se v rychlosti zeptali na jeho tipy ke správně připravenému kynutému těstu, které je díky své univerzálnosti vhodné na slané i sladké pečivo.

Jak na kynuté těsto podle Josefa Maršálka

Přinášíme vám 7 tipů českého cukrářského mistra, jak na kynuté těsto:

  1. Dobrý recept je naprostým základem. Pokud vám záleží na povedeném výsledku, zvolte ověřený recept a neexperimentujte.
  2. Do kynutého těsta patří ingredience ve stejné teplotě, nejlépe té pokojové.
  3. Ingredience važte, nikdy nepoužívejte lžíce nebo hrnky jako měrnou jednotku.
  4. Nejdříve vypracujte těsto bez soli a tuku, teprve poté přidejte sůl, zapracujte ji a až nakonec přidejte tuk.
  5. Nikdy nepřisypávejte mouku navíc. Lepek z přidané mouky se nestihne provázat a výsledek bude hutný a nedobrý.
  6. S těstem začněte pracovat, jakmile nakyne na dvojnásobek původního objemu. Nenechte ho zbytečně překynout.
  7. Předejděte oschnutí těsta při kynutí. Pod ztvrdlou krustou nemohou kvasinky správně pracovat a takové těsto již nezachráníte.

Věříme, že s těmito tipy se vám těsto určitě povede a pokud se stále cítíte nejistí, pro názornou ukázku klasického vypracování se inspirujte naším videoreceptem na výborné kynuté těsto, který ale neřeší postupné přidávání soli a tuku. Přejeme vám mnoho úspěchů nejen v kuchyni.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky