Jak na správné vypracování kynutého těsta? 7 užitečných tipů od Josefa Maršálka
Toužíte po domácích koláčích nebo buchtách, ale máte obavy, že se nepodaří? Kynuté těsto nemusí být vaším strašákem. Je však potřeba dodržet několik základních pravidel, abyste docílili kýženého výsledku.
Setkání s předním českým cukrářem a pekařem Josefem Maršálkem jsme ihned využili k tomu, abychom se v rychlosti zeptali na jeho tipy ke správně připravenému kynutému těstu, které je díky své univerzálnosti vhodné na slané i sladké pečivo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na kynuté těsto podle Josefa Maršálka
Přinášíme vám 7 tipů českého cukrářského mistra, jak na kynuté těsto:
- Dobrý recept je naprostým základem. Pokud vám záleží na povedeném výsledku, zvolte ověřený recept a neexperimentujte.
- Do kynutého těsta patří ingredience ve stejné teplotě, nejlépe té pokojové.
- Ingredience važte, nikdy nepoužívejte lžíce nebo hrnky jako měrnou jednotku.
- Nejdříve vypracujte těsto bez soli a tuku, teprve poté přidejte sůl, zapracujte ji a až nakonec přidejte tuk.
- Nikdy nepřisypávejte mouku navíc. Lepek z přidané mouky se nestihne provázat a výsledek bude hutný a nedobrý.
- S těstem začněte pracovat, jakmile nakyne na dvojnásobek původního objemu. Nenechte ho zbytečně překynout.
- Předejděte oschnutí těsta při kynutí. Pod ztvrdlou krustou nemohou kvasinky správně pracovat a takové těsto již nezachráníte.
Věříme, že s těmito tipy se vám těsto určitě povede a pokud se stále cítíte nejistí, pro názornou ukázku klasického vypracování se inspirujte naším videoreceptem na výborné kynuté těsto, který ale neřeší postupné přidávání soli a tuku. Přejeme vám mnoho úspěchů nejen v kuchyni.
Komentáře