Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karbanátky a kopřivy: Upečte bezmasé karbanátky z volně dostupné jarní byliny
Zdroj: Toprecepty

Kopřivy patří k běžně a v podstatě zadarmo získaným bylinám. Ceněné jsou však jen do doby květenství. Z mladých kopřiv můžete vymyslet spoustu jídel. Od polévek a omáček přes nádivky až po placky a karbanátky.

Ve městech, kde je obtížné najít kopřivy na čistých lokalitách, se dokonce prodávají na trhu. Jejich životadárné a čistící vlastnosti jsou dostatečně známé. Mohou se přidat k masu nebo sýrům, ale klidně mohou mít hlavní roli třeba v případě špenátu nebo karbanátků (placiček).

Jak udělat karbanátky z kopřiv

Vyzkoušejte jeden rodinný recept. Potřebujete mísu kopřiv, 200 g strouhaného sýru (gouda nebo čedar), 2–3 vejce, k ochucení sůl, pepř a česnek a na zahuštění strouhanku nebo ovesné vločky.

  1. Listy kopřiv spařte a nasekejte nadrobno.
  2. Přidejte nastrouhaný sýr, vejce a ochuťte.
  3. Hmotu zahustěte strouhankou nebo ovesnými vločkami a tvořte placičky jako karbanátky. Ty opékejte na oleji nebo pečte v troubě z obou stran dočervena.
  4. Karbanátky můžete podávat jako ty zeleninové - s bramborami a zeleninovým salátem. Výborné jsou i jako náplň hamburgerových housek nebo pita chlebů.
Začátečníci se mohou inspirovat naším videoreceptem na kapustové karbanátky, který je krok za krokem naučí, jak karbanátky tvarovat a následně péct v troubě:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli