Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete si být jisti, že vaše svíčková je skutečně hotová? Poradíme vám, jak poznat, že maso je dostatečně měkké, zelenina správně provařená a omáčka dokonale ochucená. Přehledné rady pro dokonalý výsledek vám ušetří zklamání.

Svíčková na smetaně patří k nejoblíbenějším českým pokrmům, ale její příprava vyžaduje trpělivost a správný odhad. Mnoho kuchařů si klade otázku, kdy je svíčková skutečně hotová, tedy kdy je maso dostatečně měkké a omáčka má tu správnou chuť i konzistenci. Odpověď nespočívá jen v časovém údaji, ale i ve sledování několika znaků, které vám napoví, že můžete servírovat.

Jak poznat, kdy je svíčková hotová

Při vaření jídla nespoléhejte na přesné minuty, ale na zkušenosti a cit pro to, kdy je vše dovařeno. Pokud si osvojíte základní pravidla, budete mít jistotu, že výsledek bude stát za to.

  • Nejdůležitějším ukazatelem hotové svíčkové je měkkost masa. To by se mělo péct přibližně 2 až 3 hodiny v závislosti na druhu a stáří masa. Hotové maso by mělo jít snadno propíchnout a nemělo by klást odpor při krájení. Pokud je maso vláčné a měkké, je připravené k servírování.
  • Dalším znakem je zelenina, která tvoří základ svíčkové omáčky. Mrkev, petržel, celer i cibule by měly být po uvaření zcela měkké, aby se daly snadno rozmixovat do hladké konzistence. Příliš tvrdá zelenina negativně ovlivní strukturu a chuť výsledné omáčky.

  • Ať už servírujete ihned, nebo plánujete jídlo ohřívat druhý den, svíčková získává na chuti s časem. Po dovaření nechte maso chvíli odpočívat v omáčce. Pokud svíčkovou připravujete den předem, omáčka se ještě více propojí s chutí masa a výsledek bývá ještě lepší než čerstvě po uvaření.

Hotová svíčková se pozná především podle měkkého masa, dokonale rozvařené zeleniny a hladké omáčky. Nehleďte na hodiny, ale na jednotlivé znaky, které vám napoví, že se blíží ten správný okamžik. A nezapomeňte - svíčková, která si odpočine, bývá tou nejlepší.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli