Rýžový nákyp s tvarohem a ovocem (bez cukru, rýže z parního hrnce)

Johanka128 Kuchařka: Johanka128

5 porcí Sladká jídla 0 názorů

Recept si neoblíbil žádný kuchař

Suroviny

Rýže:
300 g hnědé rýže
700 ml mléka
1 PL rýžového sirupu
špetka skořice
Náplň do rýže:
100 g másla
2 vejce
1 PL datlového sirupu
špetka citronové kůry
Tvarohová náplň:
450 g tvarohu
3 PL datlového sirupu
Dále:
ovoce
máslo
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Rýži dáme do nádoby vhodné do parního hrnce, zalijeme mlékem, přidáme rýžový sirup a špetku skořice. Pořádně promícháme, hlavně rozmícháme rýžový sirup, je hustší, tak aby se neslepil s kousky rýže na jednom místě. Dáme do parního hrnce a paříme cca 50-60 minut. Necháme vychladnout.

  2. Bílky vyšleháme ve sníh. Žloutky umícháme se změklým máslem a datlovým sirupem, přidámě citronovou kůru.

  3. Přidáme vychladlou rýži a všechno pořádně promícháme.

  4. Tvaroh umícháme s datlovým sirupem.

  5. Pekáč nebo zapékací misuku vymažeme máslem a dáme tam polovinu rýžové směsi. Na ni dáme tvarohovou směs, kterou hustě poklademe ovocem. Na konec dáme zbytek rýže.

  6. Dáme péct do trouby na cca 180 stupňů.

  7. Po 30 minutách vytáhneme z trouby, poklademe kousky másla a vrátíme zpět do trouby. Zapékáme ještě asi 30 minut - než se na povrchu vytvoří krustička.

  8. Podáváme s kompotem.

Poznámka

Rýžových nákypů je tu hodně, já v poslední době využívám parní hrnec, tak jsem přidala recept s rýží z parního hrnce. Zároveň často nahrazuji cukr obilnými sirupy.

Délka paření vypadá celkem dlouhá, je potřeba to vychytat, opravdu mi to trvalo skoro hodinu, i když jsme na různých webech na rýži v mléce četla kolem 30 minut. Ale normální rýže trvá cca 40 minut a rýže je tam v poměru k tekutině 1:1,5, tu je rýže v poměru k mléku v 1:2 (+-), takže ta doba bude delší. Samozřejmě se dá upravit, podle toho, jestli chcete mít rýži spíš sušší nebo spíš tekutější kaši.

Rýžový sirup je poměrně hustý, proto je třeba ho pořádně rozmíchat, aby se neslepil s částí rýže a neutvořil hrudku.

Datlový sirup je tmavý, proto je i tvaroh tmavší.

Ovoce se dá použít jakékoliv (jak do klasického rýžového nákypu), já jsem měla meruňky a mražené višně. Pokud je ovoce kyselejší, dá se nákyp trochu víc přisladit, záleží na každém z nás.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Rýžový nákyp s tvarohem a ovocem (bez cukru, rýže z parního hrnce)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: rýžový nákyp s drobenkou zbytek ryze sirup z parniho hrnce tvaroh do ryzoveho nakypu rýžový nákyp ze zbytků rýže ovocny sirup na rýžový nákyp rýžové nákypy různé rýžový nákyp s tvarohem a jablky ryze na sussi rýžový tunel

Zapomněl/a jsem heslo