Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná ještě nemáte s ozimou cibulí zkušenosti, nicméně tato cibule se na zahradě rozhodně vyplatí. Na zahradu se sazečka ozimé cibule vysazuje už na podzim, do konce října by měla být na záhonech. Brzy na jaře můžete využít krásnou a zdravou nať. Na rozdíl od sazečky, kterou vysadíte až na jaře, počítejte s časnější sklizní zralých cibulí.

Cibuli můžete pěstovat buď ze semen nebo ze sazečky. Pěstování ze sazečky je snazší a rychlejší, proto tento postup volí většina zahrádkářů. Pěstování ze semen vyžaduje více trpělivosti a také pečlivého odplevelování, nicméně si můžete tímto způsobem vypěstovat širší sortiment odrůd.

Proč pěstovat ozimou cibuli

Na podzim jsou záhony prázdné a až do jara budou z velké části odpočívat. Některý z nich můžete využít na pěstování ozimé cibule. Pěstovat se dá i na uprázdněných vyvýšených záhonech. Začínající pěstitele by mohly zajímat následující výhody:

  • Díky pěstování ozimé cibule budete mít časnou úrodu pěkně narostlých cibulí.
  • Sklizeň probíhá obvykle v červnu, asi o měsíc dříve než sklizeň jarní cibule. Jednotlivé cibule podle potřeby sklízejte i dříve.
  • Lépe využijete záhony, které by jinak zůstaly přes zimu prázdné.
  • Po sklizni se dají záhony znovu využít k výsevům nebo výsadbám další zeleniny.
  • Pěstování ozimé cibule je nenáročné, záhony nevyžadují mnoho péče.

Nevýhodou ozimé cibule je nižší skladovatelnost, nicméně ji obvykle spotřebujete v průběhu léta, dříve než začnete používat cibuli ze sazečky vysazené na jaře, která je trvanlivější.

Kdy a jak sklízet ozimou cibuli

Zralost ozimé cibule poznáte stejně jako zralost jarní cibule. Všímejte si vzhledu rostlin, který se postupně mění.

  • Sledujte nať, která už není krásně zelená, ale začíná žloutnout a zasychat.
  • Jakmile se "položí na stranu" a krček cibule už není pevný a silný, ale ohebný, je vhodný čas cibuli vytahat ze země.
  • Sklizeň provádějte během pěkných slunečných dnů, na pomoc si můžete vzít třeba malou kovovou lopatku s ostrou špicí.  
  • Sklizenou cibuli rozložte na suché, vzdušné a osluněné místo. Cibule musí dobře proschnout, aby pak co nejdéle vydržela. 
  • Okrajové slupky a zbytky natě jednoduše jemně rukou odrolte až po usušení
  • Usušenou cibuli uložte na suché a vzdušné místo, nejlépe v jedné vrstvě do bedniček. 

Ozimou cibuli používejte stejným způsobem jako cibuli vysázenou na jaře. Důležitá je konzumace cibule zasyrova, ale správnou chuť mnoha jídlům dá také po tepelné úpravě. Následující videorecept je zajímavou možností využití:

Zdroj: Zahrádkář (červen 2024), Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce

Komentáře

Další tipy a triky