Kolik soli na kvašáky? Odpovídáme na vaše dotazy
Kvašáky jsou báječnou letní lahůdkou, na kterou mnozí z nás nedají dopustit, ale jiní ji zrovna nemusí. Pokud patříte mezi příznivce kvašáků a hledáte informaci, jaké je správné dávkování soli, poradíme vám. Správné a chutné kvašáky totiž nesmí být ani blátivé, ani přesolené.
Nedostatek soli způsobí blátivé kvašáky, které snadno začnou plesnivět a žádného labužníka nenadchnou. Naopak přebytek soli znamená přesolené okurky. Jak najít správnou míru? Odpověď je jednoduchá, poznamenejte si ji také pro další roky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kolik soli na kvašáky
Okurky naskládané do sklenice a proložené koprem, kousky křenu a listy vinné révy stačí zalít jednoduchým nálevem a nechat jeden až dva týdny na teplém místě kvasit. Poté sklenice uložte na chladné a tmavé místo.
Na 1 litr převařené vody dejte 40 g soli, tzn. na 2 litry 80 g soli a na 3 litry 120 g soli. Pokud nemáte po ruce váhu, dejte na 1 litr vody 2 vrchovaté lžíce soli.
Podívejte se na kompletní recept na kvašáky z úvodního videa.
A nezapomeňte, že průběh kvašení urychlíte, když okurky propícháte tenkými hroty vidličky nebo velkou jehlou. Nálev pak bude rychleji působit.
Podívejte se ještě, co dalšího můžete připravit z přerostlých okurek.
Komentáře