Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašáky jsou báječnou letní lahůdkou, na kterou mnozí z nás nedají dopustit, ale jiní ji zrovna nemusí. Pokud patříte mezi příznivce kvašáků a hledáte informaci, jaké je správné dávkování soli, poradíme vám. Správné a chutné kvašáky totiž nesmí být ani blátivé, ani přesolené.

Nedostatek soli způsobí blátivé kvašáky, které snadno začnou plesnivět a žádného labužníka nenadchnou. Naopak přebytek soli znamená přesolené okurky. Jak najít správnou míru? Odpověď je jednoduchá, poznamenejte si ji také pro další roky. 

Kolik soli na kvašáky

Okurky naskládané do sklenice a proložené koprem, kousky křenu a listy vinné révy stačí zalít jednoduchým nálevem a nechat jeden až dva týdny na teplém místě kvasit. Poté sklenice uložte na chladné a tmavé místo.

Na 1 litr převařené vody dejte 40 g soli, tzn. na 2 litry 80 g soli a na 3 litry 120 g soli. Pokud nemáte po ruce váhu, dejte na 1 litr vody 2 vrchovaté lžíce soli.

Podívejte se na kompletní recept na kvašáky z úvodního videa.

A nezapomeňte, že průběh kvašení urychlíte, když okurky propícháte tenkými hroty vidličky nebo velkou jehlou. Nálev pak bude rychleji působit.

Podívejte se ještě, co dalšího můžete připravit z přerostlých okurek.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky