Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lichořeřišnici známe jako jednoletou pestrou kytičku z okrajů záhonů nebo truhlíků. Přišla k nám z Jižní Ameriky a její květy podobné pestrým motýlkům jsou velmi zdobné. Rostlina je ale také jedlá, využijeme ji jako ozdobu i koření.

Lichořeřišnice je typicky letní rostlinka. Květy s jásavými odstíny žluté, oranžové až červené barvy zdobí v parcích okraje trávníků, daří se jí i v nádobách. Můžeme ji využít jako přírodní antibiotikum, podle lidového léčitelství pomáhá údajně dokonce v boji s úpornými bakteriemi jako streptokok, zlatý stafylokok, salmonela.

Lichořeřišnice v kuchyni

Využíváme květy i listy, syrové a čerstvé.

  • Květy lichořeřišnice jsou velmi zdobné, používáme je jako jedlé květy k ozdobě moučníků, salátů, polévek apod.
  • Listy rostliny mají pepřovou, mírně štiplavou chuť, proto nasekanými dochucujeme polévky, kaše, omáčky. Přidávat je můžeme i do salátů a používat zasyrova, svou chutí připomínají všem známou řeřichu, jen jsou větší a výraznější. 

Také už si lichořeřišnice našla cestu do vaší kuchyně? Budeme rádi, když nám napíšete o vašich zkušenostech s jejím využitím.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli