Medové máslo je šlehaná pomazánka našeho dětství a sladkých prázdnin u babičky
Medové máslo zná každý ze svého dětství. Jednoduchá jídla jako rohlík s kakaem, pečivo s máslem a marmeládou nebo chléb se sádlem převažovaly nad umně seskládanými a ozdobenými ovesnými kašemi a lívanečky.
Naše babičky používaly med z dostupných zdrojů – na vesnici měl úly téměř každý hospodář. Med byl i levné sladidlo a protože děti mají rády sladké, milovaly chleba s máslem a medem. Nevýhodou bylo, že med z másla stékal a byl pak nejen na stole, ale i na rukách a oblečení dětí. Babičky si však uměly poradit.
Jak připravit medové máslo
Postup je naprosto jednoduchý a rychlý:
- 1 díl včelího medu
- 1 díl změklého másla
Pomocí elektrického šlehače šleháme máslo po dobu 5 minut, dokud z něj nevznikne lehká hmota bez hrudek. Do másla pak tenkým pramínkem lijeme med a stále šleháme. Výsledný krém je nadýchaný, jemný, lehce roztíratelný a trvanlivý.
Medové máslo využijeme nejen k snídani i svačině, ale i k potření kynutého pečiva (velikonoční jidáše) nebo spolu s mletými ořechy k natření plátů medového moučníku.
Komentáře