Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medové máslo zná každý ze svého dětství. Jednoduchá jídla jako rohlík s kakaem, pečivo s máslem a marmeládou nebo chléb se sádlem převažovaly nad umně seskládanými a ozdobenými ovesnými kašemi a lívanečky.

Naše babičky používaly med z dostupných zdrojů – na vesnici měl úly téměř každý hospodář. Med byl i levné sladidlo a protože děti mají rády sladké, milovaly chleba s máslem a medem. Nevýhodou bylo, že med z másla stékal a byl pak nejen na stole, ale i na rukách a oblečení dětí. Babičky si však uměly poradit.

Jak připravit medové máslo

Postup je naprosto jednoduchý a rychlý:

  • 1 díl včelího medu
  • 1 díl změklého másla

Pomocí elektrického šlehače šleháme máslo po dobu 5 minut, dokud z něj nevznikne lehká hmota bez hrudek. Do másla pak tenkým pramínkem lijeme med a stále šleháme. Výsledný krém je nadýchaný, jemný, lehce roztíratelný a trvanlivý.

Medové máslo využijeme nejen k snídani i svačině, ale i k potření kynutého pečiva (velikonoční jidáše) nebo spolu s mletými ořechy k natření plátů medového moučníku.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli