Naducánky s medovým máslem

Suroviny

400 g polohrubé mouky
4 vejce
1/2 lžičky soli
2 lžičky cukru
200 g másla
150 ml mléka
špetka muškátového oříšku
30 g čerstvého droždí
1 vejce na potření
mák na posyp
Medové máslo:
máslo
med v poměru 1:1

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, cukru, droždí a trochy mouky umícháme kvásek. Necháme ho asi 15 minut v teple vzejít.

  2. Do mísy dáme mouku, přisypeme sůl, vklepneme vejce, špetku muškátového oříšku, přidáme studené ztuhlé máslo nastrouhané na hrubé slzy a vykynutý kvásek. Zaděláme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Těsto je mastné a dost se lepí, proto si pracovní desku dobře posypeme moukou a vykynuté těsto ještě dobře propracujeme.
    Pak ho rozdělíme na stejně velké kousky a z každého utvoříme hladký bochánek.

  3. Bochánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je asi 20 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme mákem.
    Pečeme je při 180°C asi 15 minut dozlatova.
    Bochánky podáváme s medovým máslem.

  4. Medové máslo: změklé máslo dobře smícháme s medem a před podáváním necháme vychladit.
    Máslo a med použijeme ve stejném váhovém poměru. Použila jsem 80 g másla a 80 g medu.

Poznámka od kuchařky

Bochánky jsou uvnitř krásně nadýchané, prostě naducánky :o)

Recept je z kuchařky Nejlepší recepty z české kuchyně od A do Z.

Komentáře k receptu Naducánky s medovým máslem