Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na jakou teplotu péct linecké cukroví? Cukroví po vložení do trouby pečlivě hlídáme
Zdroj: Toprecepty

Linecké cukroví připravujeme z křehkého těsta, které by mělo být dostatečně odleželé, aby pěkně drželo požadovaný tvar. A ani po vložení do trouby naše práce nekončí - je potřeba cukroví hlídat a kontrolovat, jak moc je už upečené.

Když bude teplota pečení příliš vysoká, linecké cukroví se snadno připálí a změní se v tmavé, křupavé sušenky, které jsou tak křehké, že se snadno lámou. Proto je pečeme jen krátce, dokud velmi jemně nezezlátnou, spíše zrůžoví, a především přesná doba závisí hlavně na typu vaší trouby.

Na jakou teplotu péct linecké cukroví

Vyzkoušejte si nejdříve upéct několik kousků nanečisto, to vám pomůže odhadnout správné nastavení a další pečení už zvládnete bez problémů:

  • Příliš nízká teplota způsobí, že cukroví začne pouštět tuk a tvary se mohou deformovat.

  • Naopak vysoká teplota může nízké tvary rychle spálit, a to i po vytažení horkého plechu z trouby.

  • Ideální je troubu předehřát na 160–165 °C a po vložení plechu cukroví pečlivě sledovat. Jakmile okraje jemně zrůžoví, hned plech vyjmeme a cukroví přeneseme na podnos.

  • Ve většině receptů je uvedená teplota pečení na 180 °C. To je doporučení spíše pro starší elektrické trouby. Určitě se vyplatí otestovat si vlastní troubu a teplotu pečení vychytat a ideálně si ji poznamenat pro příště.

Linecké cukroví patří k tomu nejoblíbenějšímu, co na Vánoce často pečeme. Slepovaná kolečka obvykle vévodí každému tácku s cukrovím. Nejčastěji se plní marmeládou a na povrchu mají jemný cukrový poprašek.

Vyzkoušejte upéct linecké cukroví podle praktického videonávodu na linecké pečivo bez uležení. Také doporučujeme k přečtení i komentáře, které jsou pod receptem, protože vám pomohou vyvarovat se zbytečných chyb.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli