Odvar z heřmánku má několikero využití. Pomáhá vnitřně i zevně
Heřmánek roste planě na rumištích, úhorech a mezích. Pro účely farmaceutického a kosmetického průmyslu se pěstuje na velkých plochách. Patří k nejstarším známým léčivkám. Odvar z něj je téměř všelék, pomáhá zevně i vnitřně.
Květy heřmánku sbíráme od dubna do září s kratičkou stopkou. Teplota sušení nesmí překročit 35 °C, je náchylný k zapaření. Heřmánek je ceněný hlavně pro silice. Nálev z heřmánku má mnohostranné využití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co je dobrý odvar z heřmánku
Heřmánek je oblíbenou bylinkou domácí lékárny a používaly ho už naše babičky. Podle lidového léčitelství je velmi ceněný. Na odvar přelijeme 2 lžičky květů 2 dl vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Pak scedíme. Používáme jej vlažný.
- Pijeme jako čaj při křečích žaludku, střev, bolestivé menstruaci. Pomáhá i při nachlazení, rýmě nebo zánětu nosních dutin.
- Nálevem omýváme pokožku při vyrážkách nebo akné. Má hojivý účinek na rány, spáleniny, opařeniny.
- Slouží k vyplachování a kloktání dutiny ústní, při zánětech, otocích, po vytržení zubu.
- Pomáhá léčit záněty nebo podráždění očí, např. ječné zrno. Kosmetický tampon namočíme v odvaru a přiložíme na oči. Necháme působit asi 10 minut 2-3x denně.
- Odvar světlé vlasy po umytí zesvětlí a dodá jim pružnost a vůni. Nálevem mokré umyté vlasy opláchneme.
- Je velmi dobře snášen i malými dětmi.
Sušilo se patrně už v pravěku. Sušení je totiž praktické a nasušené zásoby při vhodném skladování vydrží opravdu dlouho. A navíc si do značné míry udrží své barvy, vůně, chutě a dokonce i výživnost.…
Ke zlepšení vzhledu nebo zdraví často stačí bylinky za pár korun. Někdy je to lepší než drahá kosmetika nebo léky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 9 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 10 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 10 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 19 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Jak připravit okurkové závitky? Hodí se k letnímu občerstvení i pro sváteční stůl
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Komentáře