Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete-li skutečně nadýchaný moučník, sněhové pusinky nebo třeba holandskou omáčku, asi se neobejdete bez oddělení bílků od žloutků. Jenže u toho se někdy můžete pořádně zapotit. S naším videonávodem to však zvládnete levnou zadní.

Existují recepty, ve kterých využijete jenom žloutky, nebo naopak jenom bílky. V některých receptech pak sice využijete obě části, ale každou v jiné fázi a v jiné podobě. Proto je dobré vědět, jak oddělit žloutky od bílků tak, aby se jednotlivé části nesmíchaly, nebo v nich nezůstaly žádné skořápky. 

Jak tedy oddělit žloutky od bílků? 

Bílky můžeme od žloutků oddělit několika způsoby. 

  1. První způsob: Vezmeme si skleničku, na kterou položíme trychtýř. Do něj vyklepneme vejce a lehce s ním třeseme, dokud všechen bílek neodteče do skleničky. V trychtýři pak zůstane jen žloutek. 
  2. Druhý způsob: Připravíme si sklenici a rozklepneme nad ní vejce. V každé ruce držíme polovinu skořápky a přeléváme bílek se žloutkem mezi nimi, přičemž se snažíme bílek opatrně vylévat do sklenice. 
  3. Třetí způsob: Opět si vezmeme sklenici a rozklepneme do ní celé vejce. Připravíme si malou plastovou láhev, přiložíme ji hrdlem na žloutek a zmáčknutím jej vcucneme dovnitř a následně vyklopíme, kam potřebujeme. 
  4. Čtvrtý způsob: Vejce rozklepneme do rozevřené dlaně a snažíme se bílek procedit mezi prsty. V ruce nám pak zůstane pouze žloutek

Mezi oblíbené recepty s bílky řadíme kremrole, dort Pavlova, pusinky, kokosky, ale také řadu moučníků, ve kterých nám jde především o nadýchanost

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky