Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchaný moučník, sněhové pusinky nebo také hladká holandská omáčka, ani u těchto receptů se neobejdeme bez oddělení žloutků od bílků. Oddělování není vůbec složité, přesto je třeba nacvičit správný grif. V tomto článku vám s tím poradíme.

Vajíčka jsou součástí téměř většiny receptů sladkých moučníků. Často využíváme vejce celá nebo musíme oddělit bílek od žloutku. Z bílků často vyšleháváme šlehačem pevný sníh, který se v moučníku postará o dokonalou nadýchanost.

Jak oddělit žloutek od bílku

Máme pro vás několik tipů, jak jednoduše oddělit žloutek od bílku. Sami se můžete rozhodnout, který je pro vás ten nejvíce praktický:

  1. První způsob pomocí trychtýře: Připravíme si skleničku s trychtýřem, vejce rozklepneme a celé vylijeme do trychtýře. Lehce třepeme s trychtýřem, aby protekl pouze bílek. Žloutek tak zůstane nepoškozený a oddělený od bílku.
  2. Druhý způsob přelévání: Tento způsob je nejvíce známý, vejce rozklepneme a přeléváme žloutek z jedné půlky skořápky do druhé, dokud celý bílek neodteče.
  3. Třetí způsob pomocí PET láhve: Do malé misky rozklepneme celé vejce, vezmeme si plastovou láhev, kterou hrdlem přiložíme k žloutku, jemně zmáčkneme a díky tomu vcucneme žloutek dovnitř láhve a přemístíme do druhé misky.
  4. Čtvrtý způsob pomocí dlaně: Vajíčko si jednoduše rozklepneme do rozevřené dlaně a přes prsty procedíme bílek, dokud nezůstane samostatný žloutek.

Žloutky a bílky nemusíme využívat pouze ke sladkému pečení, jsou základem i tradičních italských špaget carbonara. Pojďte si je vyzkoušet podle videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli