Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makrela je mořská ryba s jemným, šťavnatým masem, které přímo vybízí k pečení nebo grilování. Když ji předem naložíte do voňavé marinády s bylinkami a sušenými rajčaty, získá lahodnou chuť, které neodoláte. Stačí doplnit oblíbenou přílohu a máte na stole výživný a chutný oběd.

Makrelu většinou známe uzenou, ale čerstvá je úplně jiný zážitek. Její maso příjemně zasytí a dodá zdravé tuky. Navíc má málo kostí a bez šupin ji připravíte snadno, i když pečete celou rybu. Využijte sezóny, kdy se dá pořídit čerstvá a připravte si chutné letní jídlo.

Jaké bylinky použít na marinádu

Základem tohoto receptu je již zmíněná marináda. Můžete ji připravit ze sušeného koření, nebo využít čerstvé bylinky, které snadno seženete, případně si je vypěstujete na vlastní zahrádce. K rybám se obecně hodí rozmarýn, tymián, kopr ale také pelyněk nebo koriandr. 

Pokud budete chtít postupovat podle videoreceptu na pečenou makrelu, tak do marinády použijete sušený česnek, oregáno, bazalku, chilli či kájenský pepř.

Co potřebujete na pečenou makrelu

Na tento recept budete potřebovat 4 makrely, a to ideálně čerstvé, případně zmražené. Na marinádu si připravte 2 lžíce nasekaných sušených rajčat v oleji, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1/2 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžičky sušené bazalky, čerstvě mletý pepř, špetku chilli nebo kajenského pepře a 1/4 lžičky soli. Všechny ingredience promíchejte v 60 ml oleje a podle chuti přidejte citronovou šťávu.

Jak připravit pečenou makrelu

Jednoduchý postup přípravy zvládnou i začátečníci.

  1. Makrely nejprve rozmrazte - pokud máte čerstvé, tento krok můžete vynechat. Odřízněte jim hlavy a důkladně je propláchněte ve studené vodě. Na bocích udělejte několik zářezů, aby marináda mohla proniknout hlouběji do masa. Může se vám hodit tip, jak poznat čerstvou rybu.
  2. V míse, ve které budete ryby marinovat, smíchejte olej, citronovou šťávu, veškeré koření a nasekaná sušená rajčata.
  3. Touto marinádou makrely pečlivě potřete, nezapomeňte ji vetřít i do zářezů. Nechte je odpočívat přes noc v lednici, aby se chutě dobře propojily.
  4. Pekáček nebo hlubší plech vyložte pečicím papírem a naskládejte do něj připravené makrely.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Nejprve 30 minut zakryté alobalem, poté alobal odstraňte a dopečte dozlatova.
  6. Podávejte například se zeleninovým salátem nebo s kouskem čerstvého pečiva.

Léto přímo volá po vůni grilu. V následujícím článku se dozvíte, jak zvládnout přípravu této lahůdky s lehkostí.

Přejeme dobrou chuť a budeme rádi, když nám pod článek napíšete, jak se vám makrely povedly.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky