Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máta je vytrvalou bylinkou, která je charakteristická svou osvěžující vůní a typicky mentolovou chutí. Její lístky využíváme jak v domácí lékárničce při trávicích potížích, tak v kuchyni do nápojů, dezertů, omáček i salátů.

Není máta jako máta, existuje mnoho odrůd, které se liší svou vůní, chutí i použitím. Nejčastěji pěstovanou je máta peprná, která má silnou mentolovou vůni typickou pro letní Mojito, zmrzlinu, mátový čaj či čokoládový dezert. Na pěstování je máta poměrně snadná, a to jak v zahradě, tak i doma v květináči. Poradíme, jak se o ni úspěšně postarat. 

Jak se starat o mátu v květináči

Pěstování máty v květináči má řadu výhod: vždy budeme mít čerstvé lístky při vaření po ruce a zároveň nenastane častý problém v zahrádkách, a tím je nekontrolovatelné a rychlé šíření této bylinky. 

  1. Sazeničku máty zasadíme do širšího květináče s drenážními otvory pro odtok vody, jinak by začala zahnívat.
  2. Substrát můžeme zvolit běžný zahradnický, případně část obohatit o rašelinu. 
  3. Máta má ráda polostín, proto jako stanoviště vybereme parapet, ideálně u západního nebo východního okna
  4. Také je potřeba dbát na pravidelnou zálivku, zemina by měla být stále mírně vlhká, nikoli však přemokřená. 
  5. Na začátku jara je dobré mátu přihnojit kompostem nebo organickým hnojivem. 
  6. Mátě prospívá pravidelné zaštipování a sklízení lístků, čímž podpoříme košatění rostlinky. 
  7. Vždy jednou za 1–2 roky mátu přesadíme do většího květináče s novou zeminou. 
  8. V zimě můžeme mátu ponechat v květináči a pouze omezit zálivku. 

Mátovou úrodu v podobě lístků je možné zamrazit, nasušit nebo si z nadbytku připravit lahodný mátový sirup, který dochutí každou limonádu a napraví podrážděný žaludek. Jak na to, s tím poradí náš podrobný videonávod

Komentáře

Další tipy a triky