Jak se starat o mátu v květináči? Takto budete mít čerstvou bylinku vždy po ruce
Máta je vytrvalou bylinkou, která je charakteristická svou osvěžující vůní a typicky mentolovou chutí. Její lístky využíváme jak v domácí lékárničce při trávicích potížích, tak v kuchyni do nápojů, dezertů, omáček i salátů.
Není máta jako máta, existuje mnoho odrůd, které se liší svou vůní, chutí i použitím. Nejčastěji pěstovanou je máta peprná, která má silnou mentolovou vůni typickou pro letní Mojito, zmrzlinu, mátový čaj či čokoládový dezert. Na pěstování je máta poměrně snadná, a to jak v zahradě, tak i doma v květináči. Poradíme, jak se o ni úspěšně postarat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se starat o mátu v květináči
Pěstování máty v květináči má řadu výhod: vždy budeme mít čerstvé lístky při vaření po ruce a zároveň nenastane častý problém v zahrádkách, a tím je nekontrolovatelné a rychlé šíření této bylinky.
- Sazeničku máty zasadíme do širšího květináče s drenážními otvory pro odtok vody, jinak by začala zahnívat.
- Substrát můžeme zvolit běžný zahradnický, případně část obohatit o rašelinu.
- Máta má ráda polostín, proto jako stanoviště vybereme parapet, ideálně u západního nebo východního okna.
- Také je potřeba dbát na pravidelnou zálivku, zemina by měla být stále mírně vlhká, nikoli však přemokřená.
- Na začátku jara je dobré mátu přihnojit kompostem nebo organickým hnojivem.
- Mátě prospívá pravidelné zaštipování a sklízení lístků, čímž podpoříme košatění rostlinky.
- Vždy jednou za 1–2 roky mátu přesadíme do většího květináče s novou zeminou.
- V zimě můžeme mátu ponechat v květináči a pouze omezit zálivku.
Mátovou úrodu v podobě lístků je možné zamrazit, nasušit nebo si z nadbytku připravit lahodný mátový sirup, který dochutí každou limonádu a napraví podrážděný žaludek. Jak na to, s tím poradí náš podrobný videonávod.
Komentáře