

Jednoduchá roláda pro začátečníky
Suroviny kolem 20ti kousků
- 5 vajec
- 5 lžic kvalitního kakaa
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 šlehačka
- 1 sáček ztužovače na šlehačku
- nějaké ozdoby dle fantazie.
Postup přípravy receptu
Vyšleháme celá vejce až začnou pěnit, pak přidáváme po lžících cukr do zhoustnutí a nakonec po lžících kakao s vanilkovým cukrem. Na plech dáme pečící papír, připravené těsto na něj vylijeme a srovnáme stěrkou, aby bylo rovnoměrně všude do celého plechu.
Troubu rozpálíme na 180°C a když je vyhřátá dáme těsto péct a hlídáme. Těsto je velmi rychle hotové tak za 7-10 minut (podle trouby), můžeme vyzkoušet špejlí, že jí zapíchneme do těsta a když jí vyndáme suchou, je těsto upečené.
Pak ho vyndáme, necháme chvilku zchladnout, stáhneme ho z plechu i s papírem a otočíme těstem dolů, papír máme tím pádem navrchu, když těsto vychladne úplně, pěkně papír postupně stáhneme (jde to dobře), hned si ho zatočíme do rolády a necháme být.
Zatím si ušleháme šlehačku se ztužovačem a kdo chce sladkou, přidá hned před šleháním cukr, kolik kdo chce (já dělám bez cukru). Roládu si rozbalíme, po celém plátu natřeme 3/4 šlehačkou a opět zatočíme.
Konce mohou být nerovné, tak si je zařízneme a zbytky si strčíme do pusy a hned budeme vědět, jak je roláda dobrá. 1/4 zbylé šlehačky natřeme na roládu navrchu.
Můžeme dozdobit, třeba nastrouhanou čokoládou, kokosem, barevnými kuličkami (to jsem použila já), meze se nekladou, každý může improvizovat.
Poznámka od kuchařky
Rolády jsem nikdy nedělala, zdály se mi dost složité a párkrát se mi nepovedly. Až tady na Topkách jsem se je perfektně naučila a protože je máme rádi, tak už si i vymýšlím a zjišťuji, jak je to lehké! Speciálně tato je snad nejlehčí a zvládne jí každý, nemusí se šlehat žloutky s cukrem a dělat z bílků sníh, prostě se ušlehají v pohodě celá vejce a je to! Roládu můžete plnit různými krémy a můžeme podmazat džemem.
Ti, co začínají-vyzkoušejte a budete zajisté pochválení a budete mít radost, že se vám roláda povedla!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jednoduchá roláda pro začátečníky
-
Ahoj, dneska jsem zkoušela tuto roládu, ale těsto mi moc nevyběhlo a navíc byla va povrchu taková "zvlněná až zkrabacená", při pečení jsem viděla, že se tam dělají bubliny. Tak a teď bych potřebovala vědět, čím to bylo? Vejce byla chvilku z lednice, šlehání do pěny ok, při zašlehávání moučkového cukru a posléze kakaa to sice zhoustlo, ale těsto bylo přesto celkem tekuté, víceméně se po plechu rozlilo, nemusela jsem ho moc roztírat stěrkou. Ale dalším šleháním to nehoustlo, tak jsem to považovalo za ready. Toubu mám elektrickou, měla jsem ji vyhřátou a poprvé ji otevřela po 8-mi minutách na kontrolu. Prosím o radu, co přesně dělám špatně. Jo a papír na pečení jsem vytřela ještě olejem a piškot byl ze spodu o dost tmavší, jako by se spálil, ale spálený nebyl. Díky
-
gabka:plech,jak uvádí Bibinka,je 33x37 cm.Příště si přečti komentáře,tam je to napsané.Ale máš pravdu,že by to mohlo být uvedeno přímo u receptu.Dříve to bylo celkem jasné,trouby,až na pár výjimek byly stejné
-
Nikdo nepíšete, jak máte velký plech. Já to zkoušela a roláda vůbec nenaskočila a byla jak papír a zdrclá.
-
Danca:Dnčo, díky, že jsi mě zastoupila
Je to tak, roláda je bez mouky
-
kris01: neunikla, tahle roláda je BEZ mouky
-
někde mi tam asi unikla mouka?
-
Elenka:Elenko, to jsem ráda, že chutná
-
Je vynikajúúúúúúca
-
wendy888:Wendy jsem moc ráda, že se povedla a že praskla
stejně se to sní, hlavně, že chutná a u druhé rolády už se to nestane
-
výborná a jednoduchá dělala jsem jí poprvé sice mi trošku praskla ale ma chyba
mnamka
-
Dobrý den narazila jsem na Váš recept tak dnes jdu koupit suroviny a zítra se do toho pustím bude to má první roláda tak se trošku bojím že to zkazím
jinak vaše roláda vypadá luxusně..verča
-
rolada je vyborna kdyz se necha do druheho dne v mrazaku,obzvlast v lete osvezi
-
rolada je vyborna kdyz se necha do druheho dne v mrazaku,obzvlast v lete osvezi
-
Ivka:Ivko, nevím, co máš na mysli. Roláda se dělá z piškotového těsta a to máš v receptu podrobně popsané, tak nevím, jakou buchtu myslíš
-
Jak se dělá buchta na roládu. ?