Jednoduchá roláda pro začátečníky

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 30 minut kolem 20ti kousků Pro začátečníky 64 názorů

Suroviny

5 vajec
5 lžic kvalitního kakaa
5 lžic moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 šlehačka
1 sáček ztužovače na šlehačku
nějaké ozdoby dle fantazie.
Recept si zatím oblíbilo 37 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme celá vejce až začnou pěnit, pak přidáváme po lžících cukr do zhoustnutí a nakonec po lžících kakao s vanilkovým cukrem. Na plech dáme pečící papír, připravené těsto na něj vylijeme a srovnáme stěrkou, aby bylo rovnoměrně všude do celého plechu.

  2. Troubu rozpálíme na 180°C a když je vyhřátá dáme těsto péct a hlídáme. Těsto je velmi rychle hotové tak za 7-10 minut (podle trouby), můžeme vyzkoušet špejlí, že jí zapíchneme do těsta a když jí vyndáme suchou, je těsto upečené.

  3. Pak ho vyndáme, necháme chvilku zchladnout, stáhneme ho z plechu i s papírem a otočíme těstem dolů, papír máme tím pádem navrchu, když těsto vychladne úplně, pěkně papír postupně stáhneme (jde to dobře), hned si ho zatočíme do rolády a necháme být.

  4. Zatím si ušleháme šlehačku se ztužovačem a kdo chce sladkou, přidá hned před šleháním cukr, kolik kdo chce (já dělám bez cukru). Roládu si rozbalíme, po celém plátu natřeme 3/4 šlehačkou a opět zatočíme.

  5. Konce mohou být nerovné, tak si je zařízneme a zbytky si strčíme do pusy a hned budeme vědět, jak je roláda dobrá. 1/4 zbylé šlehačky natřeme na roládu navrchu.

  6. Můžeme dozdobit, třeba nastrouhanou čokoládou, kokosem, barevnými kuličkami (to jsem použila já), meze se nekladou, každý může improvizovat.

Poznámka

Rolády jsem nikdy nedělala, zdály se mi dost složité a párkrát se mi nepovedly. Až tady na Topkách jsem se je perfektně naučila a protože je máme rádi, tak už si i vymýšlím a zjišťuji, jak je to lehké! Speciálně tato je snad nejlehčí a zvládne jí každý, nemusí se šlehat žloutky s cukrem a dělat z bílků sníh, prostě se ušlehají v pohodě celá vejce a je to! Roládu můžete plnit různými krémy a můžeme podmazat džemem.

Ti, co začínají-vyzkoušejte a budete zajisté pochválení a budete mít radost, že se vám roláda povedla!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 431 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jednoduchá roláda pro začátečníky

  • jenisa jenisa(neregistrovaná)

    Ahoj, dneska jsem zkoušela tuto roládu, ale těsto mi moc nevyběhlo a navíc byla va povrchu taková "zvlněná až zkrabacená", při pečení jsem viděla, že se tam dělají bubliny. Tak a teď bych potřebovala vědět, čím to bylo? Vejce byla chvilku z lednice, šlehání do pěny ok, při zašlehávání moučkového cukru a posléze kakaa to sice zhoustlo, ale těsto bylo přesto celkem tekuté, víceméně se po plechu rozlilo, nemusela jsem ho moc roztírat stěrkou. Ale dalším šleháním to nehoustlo, tak jsem to považovalo za ready. Toubu mám elektrickou, měla jsem ji vyhřátou a poprvé ji otevřela po 8-mi minutách na kontrolu. Prosím o radu, co přesně dělám špatně. Jo a papír na pečení jsem vytřela ještě olejem a piškot byl ze spodu o dost tmavší, jako by se spálil, ale spálený nebyl. Díky

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    gabka:plech,jak uvádí Bibinka,je 33x37 cm.Příště si přečti komentáře,tam je to napsané.Ale máš pravdu,že by to mohlo být uvedeno přímo u receptu.Dříve to bylo celkem jasné,trouby,až na pár výjimek byly stejné;-)

    Odpovědět

  • gabka gabka(neregistrovaná)

    Nikdo nepíšete, jak máte velký plech. Já to zkoušela a roláda vůbec nenaskočila a byla jak papír a zdrclá.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Danca:Dnčo, díky, že jsi mě zastoupila;-) Je to tak, roláda je bez mouky:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    kris01: neunikla, tahle roláda je BEZ mouky;-)

    Odpovědět

  • kris01 kris01

    někde mi tam asi unikla mouka?
    :-//

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Elenka:Elenko, to jsem ráda, že chutná:yes:

    Odpovědět

  • Elenka Elenka(neregistrovaná)

    Je vynikajúúúúúúca

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    wendy888:Wendy jsem moc ráda, že se povedla a že praskla;-)stejně se to sní, hlavně, že chutná a u druhé rolády už se to nestane:yes:

    Odpovědět

  • wendy888 wendy888

    výborná a jednoduchá dělala jsem jí poprvé sice mi trošku praskla ale ma chyba :-K:-K mnamka

    Odpovědět

  • wendy888 wendy888

    Dobrý den narazila jsem na Váš recept tak dnes jdu koupit suroviny a zítra se do toho pustím bude to má první roláda tak se trošku bojím že to zkazím :-) jinak vaše roláda vypadá luxusně..verča:-K

    Odpovědět

  • alena alena(neregistrovaná)

    rolada je vyborna kdyz se necha do druheho dne v mrazaku,obzvlast v lete osvezi:yes::-p

    Odpovědět

  • alena alena(neregistrovaná)

    rolada je vyborna kdyz se necha do druheho dne v mrazaku,obzvlast v lete osvezi:yes::-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Ivka:Ivko, nevím, co máš na mysli. Roláda se dělá z piškotového těsta a to máš v receptu podrobně popsané, tak nevím, jakou buchtu myslíš:-?:-S

    Odpovědět

  • Ivka Ivka(neregistrovaná)

    Jak se dělá buchta na roládu. ?

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: piškotová roláda která se povede jednoduché sladké rolády piškotová roláda pro začátečníky jednoducha rolada bez vajec jednoduchá roláda jednoducha sladka rolada piškotová roláda z celých vajec sladká roláda jak srolovat roladu jednoduchá roláda sladká roláda jednoduchá roláda z celých vajec recepty pro začátečníky rolada sladka jednoduché rolady lehký piškotový korpus na roladu těsto na sladkou roládu sladká roláda bez vajec kuřecí roláda možnosti plnění výborná jednoduchá roláda

Zapomněl/a jsem heslo