Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jistě jste se už nesčetněkrát s pojmem redukce tekutiny. V kuchařském světě to znamená jeden jediný proces, díky němuž nemusíte do polévek či omáček žádná zahušťovadla. O co přesně jde, vám nyní prozradíme.

Příliš řídká omáčka nebo polévka? Známe to všichni. Ne všem se však chce sáhnout například po nastrouhaných bramborách nebo po mouce, která při nesprávném použití vytvoří nepoživatelné jídlo, jež nedokáže sníst ani nejotrlejší strávník.

Co je to redukce tekutiny a k čemu slouží

Redukce (nejen) omáček a polévek spočívá v tom, že se na mírném plamenu vaří do odpaření určitého množství tekutiny, čímž docílíte požadované hustoty pokrmu. Odpařováním vody se jídlo nejen zahustí, ale také se zvýrazní jeho chuť.

Tip: Buďte obezřetní při ochucování před redukcí, protože odpařením tekutiny získá jídlo o poznání výraznější chuť a následně vám může přijít přesolené.

Redukování, známé též jako svařování, je tou nejvhodnější možností zahuštění. Zahustíte tak bez problému omáčky, polévky, marmelády, ale například i kečup. Tímto způsobem se připravuje též věhlasný demi-glace, tedy zredukovaný vývar.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli