Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaříte a pořád máte pocit, že tomu něco chybí? Pokrm je potřeba dochutit. S citem a postupně, abyste nebyli s výsledkem nespokojeni. Obecně se doporučuje jídla během jejich přípravy ochutnávat a my musíme souhlasit.

Dochucování jídel není vždy tak jednoduché, jak se může zdát. Je potřeba dochucovat s citem, aby koření nepřebilo chuť použitých surovin. Jak se říká, všeho s mírou. Ty nejčastější chyby při dochucování jsme pro vás sepsali.

Časté chyby při dochucování jídel

Provedeme vás častými chybami včetně tipů, jak jim předejít či je napravit:

  1. Přemíra soli se řadí mezi jednu z nejčastějších chyb při dochucování. Některé potraviny natáhnou slanost a zvýrazní ji, proto solte postupně a po troškách. U přesolení pomůže v polévkách a omáčkách povařit celou bramboru.
  2. Pozor na směsi koření, často obsahují kromě umělých přísad také větší množství soli, proto jídlo nesolte, dokud ho neochutnáte po přidání dané kořenící směsi.
  3. Dochucování jen na začátku je další chybou. Připravované jídlo je potřeba dochucovat, ale také ochutnávat po celou dobu jeho přípravy. Po dochucení mu však nechte čas k propojení chutí.
  4. Nezaměňujte máslo s margarínem, chuť másla nic nenahradí a v hotových pokrmech je to opravdu velmi znát.
  5. Pozor na množství dochucovadel. Často je pak nutno jídlo "nastavit" neochucenými surovinami. Ne vždy se při velkém množství použitého koření či jiného dochucovadla dá pokrm zachránit.
  6. Zrádné chilli – pokud jste to přepískli s jeho množstvím a pokrm je příliš pikantní, můžete zkusit přidat trochu mléka, másla či jogurtu. Tyto potraviny neutralizují pikantnost.
  7. Přeslazenost můžete zmírnit šťávou z citronu či limetky. Nezkoušejte použití soli, ta sladkou chuť pouze zvýrazní. Naopak příliš kyselé jídlo zachráníte přidáním trošky sladké přísady - cukru nebo medu.

Sypká ani tekutá dochucovadla či koření nikdy do pokrmu nesypte přímo ze sáčku, sklenice či dózy, abyste ho nepoužili příliš mnoho. Vždy použijte lžičku nebo si koření vsypte do dlaně a až teprve z ní odebírejte potřebné množství do pokrmu. Zkuste rajskou omáčku, která se vám díky našemu video-receptu určitě podaří.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více