Semolina je italská mouka z hrubé durum pšenice. Nejchutnější je v těstovinách
Semolina je hrubě mletá mouka z tvrdé pšenice, nazvané durum pšenice. Vyznačuje se vyšším obsahem lepku, ale také vyšším obsahem bílkovin a nižším glykemickým indexem - proto se hodí i pro redukční diety.
Výhodou semolinové mouky (krupice) je, že se hned nerozvaří. Pro tuto vlastnost, a také proto, že obsahuje více lepku, je velmi vhodná pro přípravu těstovin a italského chleba ciabatta. Těsto se semolinou je díky lepku krásně vláčné a tvárné.
Co můžeme připravit ze semoliny
Mouka není pro vyšší obsah lepku vhodná pro bezlepkovou dietu.
- Těstoviny mají žlutou barvu a jsou pevné, proto se lépe vaří al dente.
 - Bagety a chleby se semolinou mají křupavou kůrku a měkký vnitřek.
 - Pizza a slané koláče se velmi dobře tvarují díky vláčnému těstu.
 - Preclíky, krekry a tyčinky se semolinou báječně křupou a jsou velmi chutné.
 - Sladké koláče se dobře tvarují. Při jejich přípravě můžeme vynechat vejce.
 
Pokud si chceme připravit těstovinové jídlo, zkusme sáhnout po těstovinách ze semoliny. Ve videu vám poradíme s přípravou špaget ve smetanové omáčce:
Zdroj: https://www.mouky.cz/mouky/eshop/25-1-SEMOLINOVA-MOUKA
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
	
			
					
		
	
			
		
	
			
			
				
			
		
	
	
				
Komentáře