Závin nebo štrúdl: Jak se od sebe liší? Oblíbený moučník pečeme z různých těst
Záviny se připravují z různých těst, ty nejoblíbenější jsou z listového, kynutého, taženého nebo křehkého těsta. Plní se především sladkými náplněmi, ale mohou být také slané. Vysvětlíme, kterému závinu se říká štrúdl.
Záviny a štrúdly nám většinou splývají do jednoho typu moučníku, přesto je mezi nimi malý rozdíl. Záviny se připravují z rozváleného těsta, které se plní sladkou nebo slanou náplní. Těsto bývá nejčastěji listové, kynuté, tažené a křehké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím je štrúdl jiný
Pod názvem štrúdl známe moučník původem z Rakouska (německy "Strudel"), který se typicky připravuje z taženého těsta, vytaženého do velmi tenka a naplněného jablky. Jednoduše řečeno štrůdl patří mezi záviny, ale zdaleka ne o každém závinu můžeme říct, že se jedná o štrúdl.
Štrúdl uměly výtečně naše babičky. Těsto na tento moučník je levné, stačí jen několik surovin, podstatné je nechat vypracované těsto nahřát (např. pod teplým kastrolkem) a pak teprve s ním pracovat. Podle následujícího videoreceptu můžete vyzkoušet jeden z oblíbených receptů na štrúdl.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře