Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Záviny se připravují z různých těst, ty nejoblíbenější jsou z listového, kynutého, taženého nebo křehkého těsta. Plní se především sladkými náplněmi, ale mohou být také slané. Vysvětlíme, kterému závinu se říká štrúdl.

Záviny a štrúdly nám většinou splývají do jednoho typu moučníku, přesto je mezi nimi malý rozdíl. Záviny se připravují z rozváleného těsta, které se plní sladkou nebo slanou náplní. Těsto bývá nejčastěji listové, kynuté, tažené a křehké.

Čím je štrúdl jiný

Pod názvem štrúdl známe moučník původem z Rakouska (německy "Strudel"), který se typicky připravuje z taženého těsta, vytaženého do velmi tenka a naplněného jablky. Jednoduše řečeno štrůdl patří mezi záviny, ale zdaleka ne o každém závinu můžeme říct, že se jedná o štrúdl.

Štrúdl uměly výtečně naše babičky. Těsto na tento moučník je levné, stačí jen několik surovin, podstatné je nechat vypracované těsto nahřát (např. pod teplým kastrolkem) a pak teprve s ním pracovat. Podle následujícího videoreceptu můžete vyzkoušet jeden z oblíbených receptů na štrúdl.

 

Komentáře

Další tipy a triky