Zdobení čokoládovou polevou: Několik tipů, jak ozdobit jednoduchý moučník
Čokoládová poleva je směs kakaa, másla a cukru nebo rozpuštěná čokoláda s máslem a se smetanou. Poleva moučník dochutí, zjemní, zkrášlí, schová nerovnosti a mnohdy je jedinou dekorací na jinak skromném dezertu.
Zdobení čokoládovou polevou mnoho kuchařek nezná. Spokojí se s namočením cukroví do rozpuštěné čokolády nebo politím dortu či buchty horkou směsí kakaa, másla a cukru. Zdobení polevou však může moučník povznést o několik levelů výše.
Jak použít čokoládovou polevu ke zdobení
Máme několik možností:
- Stékaná poleva je úchvatná na vysokých dortech. Využijeme k tomu sáček s ustřihnutou špičkou nebo lžíci a necháme polevu stékat v tenkých pramíncích.
- Mřížkovaná poleva se hodí na koláče a řezy na plechu. Opět použijeme cukrářský sáček, který zajistí tenké čokoládové linky.
- Cákaná poleva nejlépe vynikne na světlém krému nebo na polevě jiného odstínu. Čokoládu cákáme ze lžíce, aby tvořila nepravidelný vzor.
- Plastického vzoru dosáhneme položením širokého nože na čokoládu, do které máčíme horní část cukroví. Nůž zvedneme a vzor je hotový.
- Tenké linky na čokoládových pralinkách, cukroví a zákuscích mohou být z různobarevné čokolády. Pomůžeme si sáčkem s ustřiženou špičkou.
- Mramorová poleva je tvořena dvěma polevami - z tmavé a bílé čokolády. Stačí je nanést nerovnoměrně na moučník a promíchat lžicí nebo vidličkou.
- Malované vzory na dortech a řezech vytváříme pomocí polevy, která je měkčí než rozpuštěná čokoláda a dá se lépe krájet.
Polevu nanášíme na dezert prochladlou, ale ještě tekutou. Horká poleva může rozpustit krém nebo se rychle vsákne do korpusu.
Pokud si chceme s polevou pohrát, stačí sledovat naše video - na světlý krém naneseme čokoládovou polevu podle své fantazie a necháme zatuhnout.
Komentáře