Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládová poleva je směs kakaa, másla a cukru nebo rozpuštěná čokoláda s máslem a se smetanou. Poleva moučník dochutí, zjemní, zkrášlí, schová nerovnosti a mnohdy je jedinou dekorací na jinak skromném dezertu.

Zdobení čokoládovou polevou mnoho kuchařek nezná. Spokojí se s namočením cukroví do rozpuštěné čokolády nebo politím dortu či buchty horkou směsí kakaa, másla a cukru. Zdobení polevou však může moučník povznést o několik levelů výše.

Jak použít čokoládovou polevu ke zdobení

Máme několik možností:

  • Stékaná poleva je úchvatná na vysokých dortech. Využijeme k tomu sáček s ustřihnutou špičkou nebo lžíci a necháme polevu stékat v tenkých pramíncích.
  • Mřížkovaná poleva se hodí na koláče a řezy na plechu. Opět použijeme cukrářský sáček, který zajistí tenké čokoládové linky.
  • Cákaná poleva nejlépe vynikne na světlém krému nebo na polevě jiného odstínu. Čokoládu cákáme ze lžíce, aby tvořila nepravidelný vzor.
  • Plastického vzoru dosáhneme položením širokého nože na čokoládu, do které máčíme horní část cukroví. Nůž zvedneme a vzor je hotový.
  • Tenké linky na čokoládových pralinkách, cukroví a zákuscích mohou být z různobarevné čokolády. Pomůžeme si sáčkem s ustřiženou špičkou.
  • Mramorová poleva je tvořena dvěma polevami - z tmavé a bílé čokolády. Stačí je nanést nerovnoměrně na moučník a promíchat lžicí nebo vidličkou.
  • Malované vzory na dortech a řezech vytváříme pomocí polevy, která je měkčí než rozpuštěná čokoláda a dá se lépe krájet.
Polevu nanášíme na dezert prochladlou, ale ještě tekutou. Horká poleva může rozpustit krém nebo se rychle vsákne do korpusu.
Pokud si chceme s polevou pohrát, stačí sledovat naše video - na světlý krém naneseme čokoládovou polevu podle své fantazie a necháme zatuhnout.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky