Jak využít popenec v kuchyni i domácí lékárně. Naše babičky to věděly
Popenec břečťanolistý (obecný) je jedna z nejběžnějších bylin v přírodě. Je ale tak nenápadný, že jej snadno přehlédneme. Hodí se jako koření do polévek, omáček i vaječných pokrmů.
U popence sbíráme olistěnou nebo světle fialově kvetoucí nať, nejvíce účinků má v období duben–květen, ale sbírat jej můžeme až do července. Má slabší vůni a mírně nahořklou kořennou chuť. Častěji jej využíváme v čerstvém stavu, ale můžeme ho i usušit na pozdější využití. Neměli bychom si ho plést s jiným druhem popence, vyšším a chlupatým, který kvete modře a má nepříjemný pach.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím je popenec prospěšný
Podle bylinkářky Dagmar Lánské obsahuje popenec vitamín C, hořčinu glechlomin, dále silice, třísloviny, cholin a další látky. Pomáhá zlepšovat látkovou výměnu, podporuje činnost žlučníku, trávení a činnost močového ústrojí, působí hojivě. Jako podpůrná léčba se uplatní i při nemocech dýchacích cest.
Jak využít popenec v kuchyni
Popenec používaly už naše babičky především jako „zelené koření“ do bramborových nebo zeleninových polévek, ochutí také typicky jarní pokrmy jako jsou vaječné omelety i míchaná vejce, nádivky , bylinková másla, tvaroh apod.
Jak usušit a uchovat popenec
Popencová silice je prchavá, proto jej sušíme opatrně a uskladníme v dobře uzavřených skleničkách v temnu. Přidáváme ho do karbanátků, dušených masových nebo zeleninových pokrmů, omáček i polévek.
Komentáře