Čokoládový dort z čokolády

Dooga Kuchař:

Doba přípravy: dlouho 12 porcí Dorty 57 názorů

542
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Suroviny

Korpus:
200 g tmavé čokolády (mininálně 60% kakaa)
200 g másla + na vymazání formy
1 PL instantní kávy
120 ml vroucí vody
190 g hladké mouky
3 KL prášku do pečiva
1/4 KL jedlé sody
200 g třtinového cukru typu muscovado
25 g kakaa
4 středně velká vejce
5 PL podmáslí
Na krém:
400 g tmavé čokolády min 60% kakaa
400 g smetany ke šlehání
4 PL třtinového cukru
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme krém - i několik hodin dopředu. Po uvaření je řídký a musíme počkat až zhoustne. Takže smetanu vylijeme do rendlíku a zahříváme téměř k varu, nevaříme. Rozmícháme cukr a nalijeme na čokoládu, kterou jsme si nalámali na dílky. Vmícháme dohladka. Necháme chladnout.

  2. Do mísy si prosejeme mouku promíchanou se sodou, kypřícím práškem a kakaem. Přidáme žloutky a podmáslí. Z bílků šleháme sníh. Před jeho dokončením přidáváme po částech cukr a stále šleháme dokud se nám nedělají pevné špičky.

  3. V kastrolku si rozehřejeme máslo (nesmí se vařit). Kávu zalijeme vroucí vodou a přilijeme do másla. Přidáme čokoládu a mícháme dokud se vše nespojí. Rozpuštěnou čokoládu s máslem vlijeme k mouce a promícháme. Pak do této směsi po částech lehce překlápěním vmícháme sníh.

  4. Hmotu vlijeme do máslem vytřené dortové formy (26 cm) a dáme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 1 hodinu (závisí na každé troubě). Zkoušíme špejlí. Musíme si ale uvědomit, že je v těstě čokoláda, takže špejle bude vždy trochu vlhká.

  5. Po upečení necháme vychladnou ve formě. Po vychladnutí vyndáme a rozkrojíme. Potřeme částí vychladlého krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.

  6. Dozdobíme podle chuti a fantazie. V rámci toho, že je to dort čokoládový by měl být dozdoben zase čokoládou - hobliny atd.

    Já použil čokoládové tyčinky a udělal jsem čokoládovou misku do které jsem dal pár kousků ovoce namočeného do čiré želatiny.

Poznámka

PL- polévková lžíce

KL- kávová lžička

Množství cukru v korpusu je jen orientační. Závisí na tom, kolika %ní čokoládu zvolíte. Čím víc %, tím je víc hořká. Také ale zaleží na tom, jak máte rádi sladké.

Pokud neseženete cukr muskovado, dejte tmavý třtinový. Je tam jen rozdíl že muscovado je jemnější konzistencí a má výraznější chuť melasy.

Inspirací mi byl recept v časopise Apetit, trochu jsem ho upravil a rodina to schválila. Tento dort patří mezi takové ty tzv. "hutnější", ale pro čokomily je bezkonkurenční.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Čokoládový dort z čokolády

  • HelgaHedus HelgaHedus

    Dooga: Nevim, ale nevadi. Krem jsem udelala jiny (mascarpone s boruvkami) a v lednici to tak nejak pekne vsechno spolu zatuhlo a nejdulezitejsi je, ze vsem chutnalo :-) Recept ukladam, az zase bude chut na extra cokoladovy korpus ;-)

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    HelgaHedus: To je divné, to tam právě hezky spojí. J to měl spíš mazlavé od čokolády. :-O

    Odpovědět

  • HelgaHedus HelgaHedus

    Chutove naprosto dokonale!!! :yes::-)) Ale strasne se sype ;-( A ja chtela vrstvit a trochu modelovat. Takze jsem to nejak splacala a zamaskovala potahovkou :-D

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    Pak dejte vědět, jak chutnalo.

    Odpovědět

  • HelgaHedus HelgaHedus

    Tak prave pecu a hned 2x... pouzila jsem cokoladu 70% a nemam to tak krasne hladke jako Vy na fotce tak snad se to povede. Ona rozehrata vysokoprocentni cokoska od sebe oddeluje tuk :-D Ale voni to nadherne! :-p

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    Nádhera :-p musím vyzkoušet:yes:

    Odpovědět

  • fazolka2009 fazolka2009

    Vyborne, take delano z apetitu

    Odpovědět

  • Evulka49 Evulka49

    Je skvělý... já ukradla recept na korpus a krém a dělám ho přátelům k narozeninám s marcipánem, každý si ho chválí :)

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Tak to já teda taky smekám.. Mě se korpus celý rozpadal, na ten krém je opravdu potřeba hodně čekat.. já to bohužel uspěchala, teklo mi to a já byla celá od čokolády :D .. Chuťově moc dobrý,ale chce to trpělivost a čikovné ruce

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    rebeka: Pak tě nemají bolet záda. ;-):-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Zdenka1: já taky ne.. přiznávám bez mučení.. smekám, Vašku, a hluboce se skláním před tvou šikovností:-K

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    Zdenka1::-D No teď jsi mě ispirovala, takže kdo ví....;-), Já myslím, že bys ho taky zvládla. ;-)

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Další krásný majstrštyk:yes:. První byl letní, tento podzimní - znamená to, že se můžeme těšit ještě na zimní a jarní:-):-?. Jsi neskutečně šikovný:yes:. Já bych toto nedokázala:-8

    Odpovědět

  • marcelka395 marcelka395

    Vašku,moc kráásný dort:yes:klobouk dolů před tebou;-)

    Odpovědět

  • mariejustin mariejustin

    no ten je, krasny :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo