Čokoládový dort z čokolády

Dooga Kuchař:

Doba přípravy: dlouho 12 porcí Dorty 57 názorů

545

Suroviny

Korpus:
200 g tmavé čokolády (mininálně 60% kakaa)
200 g másla + na vymazání formy
1 PL instantní kávy
120 ml vroucí vody
190 g hladké mouky
3 KL prášku do pečiva
1/4 KL jedlé sody
200 g třtinového cukru typu muscovado
25 g kakaa
4 středně velká vejce
5 PL podmáslí
Na krém:
400 g tmavé čokolády min. 60% kakaa
400 g smetany ke šlehání
4 PL třtinového cukru
Recept si zatím oblíbilo 45 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme krém - i několik hodin dopředu. Po uvaření je řídký a musíme počkat až zhoustne. Takže smetanu vylijeme do rendlíku a zahříváme téměř k varu, nevaříme. Rozmícháme cukr a nalijeme na čokoládu, kterou jsme si nalámali na dílky. Vmícháme dohladka. Necháme chladnout.

  2. Do mísy si prosejeme mouku promíchanou se sodou, kypřícím práškem a kakaem. Přidáme žloutky a podmáslí. Z bílků šleháme sníh. Před jeho dokončením přidáváme po částech cukr a stále šleháme, dokud se nám nedělají pevné špičky.

  3. V kastrolku rozehřejeme máslo (nesmí se vařit). Kávu zalijeme vroucí vodou a přilijeme do másla. Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se vše nespojí. Rozpuštěnou čokoládu s máslem vlijeme k mouce a promícháme. Pak do této směsi po částech, lehce překlápěním vmícháme sníh.

  4. Hmotu vlijeme do máslem vytřené dortové formy (26 cm) a dáme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 1 hodinu (závisí na každé troubě). Zkoušíme špejlí. Musíme si ale uvědomit, že je v těstě čokoláda, takže špejle bude vždy trochu vlhká.

  5. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Po vychladnutí vyndáme a rozkrojíme. Potřeme částí vychladlého krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.

  6. Dozdobíme podle chuti a fantazie. V rámci toho, že je to dort čokoládový, by měl být dozdoben zase čokoládou - hobliny atd.

    Já použil čokoládové tyčinky a udělal jsem čokoládovou misku, do které jsem dal pár kousků ovoce namočeného do čiré želatiny.

Poznámka

PL- polévková lžíce

KL- kávová lžička

Množství cukru v korpusu je jen orientační. Závisí na tom, kolika %ní čokoládu zvolíte. Čím víc %, tím je víc hořká. Také ale záleží na tom, jak máte rádi sladké.

Pokud neseženete cukr muskovado, dejte tmavý třtinový. Je tam jen rozdíl, že muscovado je jemnější konzistencí a má výraznější chuť melasy.

Inspirací mi byl recept v časopise Apetit, trochu jsem ho upravil a rodina to schválila. Tento dort patří mezi takové ty tzv. "hutnější", ale pro čokomily je bezkonkurenční.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 103 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čokoládový dort z čokolády

  • HelgaHedus HelgaHedus

    Dooga: Nevim, ale nevadi. Krem jsem udelala jiny (mascarpone s boruvkami) a v lednici to tak nejak pekne vsechno spolu zatuhlo a nejdulezitejsi je, ze vsem chutnalo :-) Recept ukladam, az zase bude chut na extra cokoladovy korpus ;-)

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    HelgaHedus: To je divné, to tam právě hezky spojí. J to měl spíš mazlavé od čokolády. :-O

    Odpovědět

  • HelgaHedus HelgaHedus

    Chutove naprosto dokonale!!! :yes::-)) Ale strasne se sype ;-( A ja chtela vrstvit a trochu modelovat. Takze jsem to nejak splacala a zamaskovala potahovkou :-D

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    Pak dejte vědět, jak chutnalo.

    Odpovědět

  • HelgaHedus HelgaHedus

    Tak prave pecu a hned 2x... pouzila jsem cokoladu 70% a nemam to tak krasne hladke jako Vy na fotce tak snad se to povede. Ona rozehrata vysokoprocentni cokoska od sebe oddeluje tuk :-D Ale voni to nadherne! :-p

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    Nádhera :-p musím vyzkoušet:yes:

    Odpovědět

  • fazolka2009 fazolka2009

    Vyborne, take delano z apetitu

    Odpovědět

  • Evulka49 Evulka49

    Je skvělý... já ukradla recept na korpus a krém a dělám ho přátelům k narozeninám s marcipánem, každý si ho chválí :)

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Tak to já teda taky smekám.. Mě se korpus celý rozpadal, na ten krém je opravdu potřeba hodně čekat.. já to bohužel uspěchala, teklo mi to a já byla celá od čokolády :D .. Chuťově moc dobrý,ale chce to trpělivost a čikovné ruce

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    rebeka: Pak tě nemají bolet záda. ;-):-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Zdenka1: já taky ne.. přiznávám bez mučení.. smekám, Vašku, a hluboce se skláním před tvou šikovností:-K

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    Zdenka1::-D No teď jsi mě ispirovala, takže kdo ví....;-), Já myslím, že bys ho taky zvládla. ;-)

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Další krásný majstrštyk:yes:. První byl letní, tento podzimní - znamená to, že se můžeme těšit ještě na zimní a jarní:-):-?. Jsi neskutečně šikovný:yes:. Já bych toto nedokázala:-8

    Odpovědět

  • marcelka395 marcelka395

    Vašku,moc kráásný dort:yes:klobouk dolů před tebou;-)

    Odpovědět

  • mariejustin mariejustin

    no ten je, krasny :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2 3 4

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: luxusní čokoládový dort luxusní čokoládový dort recept cokoladove tycinky na dort luxusni cokoladove dorty recept čokoládový dort luxusní dort z cokolady dort z podmáslí čokoládový dort z čokolády čokoláda na dort čokoládové tyčinky na zdobení dortů čokoládový dort apetit čokoládový dort cokoladovy dort foto čokoládová dort skvělý čokoládový dort apetit recepty na čokoládový dort čokoládový dort podle apetitu luxusní čokoládové dorty-fotogalerie čokoládový dort podmáslí čékoládový dort

Zapomněl/a jsem heslo