Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sacher je rakouský jemný čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Vynalezl ho cukrářský učeň Franz Sacher v roce 1832, když zaskakoval za nemocného šéfkuchaře.

Sacher dort vypadá velmi jednoduše, ale ve skutečnosti je to jemný, kompaktní korpus s kyselkavou chutí meruněk a hořkou čokoládou na povrchu. Recept na Sacher je tajemstvím, ale jeho zdařilou napodobeninu si může připravit každý.

Jak připravit korpus na Sacher dort

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu:

  • Nejdříve rozpustíme 160 g kvalitní hořké čokolády ve vodní lázni.
  • Ušleháme krém ze 160 g másla a 80 g moučkového cukru.
  • Do krému postupně přiléváme rozpuštěnou, prochladlou čokoládu a pomocí robota nebo ručního elektrického mixéru hmotu promícháme.
  • Přidáme 6 žloutků a pomalu ušleháme do jemné pěny.
  • 6 bílků s 80 g krupicového cukru a se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
  • Sníh smícháme s krémem a přimícháme 160 g hladké mouky.

Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy, potom pečeme na 170 °C 40–45 minut. Zkusíme špejlí, jestli je dort upečený. Necháme ho vychladnout.

Dokončení Sacher dortu

Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty, které promažeme jemnou meruňkovou marmeládou. V misce rozmícháme zbylou marmeládu s trochou horké vody a složený korpus směsí ze všech stran potřeme. Necháme ho v lednici zatuhnout.

Dort položíme na mřížku nebo na talíř, který umístíme na obrácenou misku. Celý povrch dortu polijeme čokoládovou polevou, připravenou podle některého z receptů nebo podle našeho videa:

Sladké drobečky

Poleva na Sacher dort je směsí čokolády a cukrového sirupu. V našem případě, kdy vlastně improvizujeme, stačí jakákoli poleva, připravená z kvalitní čokolády. Pokud si chceme pohrát s dekorováním dortu, nalijeme prochladlou čokoládu do cukrářského sáčku a povrch dortu se ztuhlou polevou ozdobíme arabeskami, mřížkou nebo nápisem Sacher.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky