Sachrův dort

R.Rose Kuchařka: R.Rose

Dorty 10 názorů

Suroviny

130 g hořké čokolády
135 g změklého másla
150 g moučkového cukru
6 velkých vajec pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť)
špetka soli
20 g vanilkový cukr (ne vanilinový)
100 g krystalového cukru
125 g polohrubé mouky
máslo a hrubá mouka na vysypání formy
meruňková marmeláda
2 lžíce rumu
250 g hořké čokolády
200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme ve vodní lázni, za stálého míchání necháme vychladit.

  2. Máslo vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem. Po jednom zašleháme žloutky.

  3. Nakonec přilijeme zvolna čokoládu, pořád šleháme.

  4. Z bílků, soli, krystalového cukru a vanilkového cukru vyšleháme sníh. Opatrně ho po částech vmícháme do těsta.

  5. Nakonec přes sítko proséváme mouku a jemně vmícháváme (opatrnost je na místě, těsto musí zůstat jemné a nadýchané, ideálně to jde postupně, vmíchávat jen stěrkou).

  6. Pečeme (vymazaná, vysypaná kulatá forma, cca 22 cm) na 200°C cca 15 minut, pak snížíme teplotu na 180°C a dopečeme ještě cca 30 minut. Necháme úplně vychladnout ve formě.

  7. Strunou (nožem) zarovnáme, aby zůstal hezký rovný korpus.

  8. Marmeládu s rumem zhruba 3 minuty provaříme za stálého míchání.

  9. Propasírujeme přes sítko a celý korpus důkladně potřeme hladkou směsí. Necháme dobře vychladit.

  10. Nalámeme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo.

  11. Smetanu zahřejeme, tak aby se skoro vařila. Nalijeme ji na čokoládu s máslem.

  12. Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout (ponořený prst necítí teplo), průběžně promícháváme.

  13. Na chladný korpus naléváme polevu, případně roztíráme paletovým nožem.

  14. Potřeme i boky dortu. Díky chladnému korpusu poleva rychle tuhne, což umožní vyšší vrstvu polevy.

  15. Dort podáváme ideálně až druhý den, s kopečkem ušlehané šlehačky.

Poznámka

Recept je podle apetitonline.cz, tomichutna.cz/sacher-dort-originalni-recept-sachr a několika dalších různých zdrojů. Hledala jsem dlouho a snažila se dostat co nejblíž původnímu, nakolik se podařilo, nechám na každém, kdo zkusí :o)

Ve výsledku by byl dort něco vyšší (o cca 1-2 cm), já odlévala těsto do malé formy, na minidortík.

Vanilky je třeba jen trochu, ale zabít to vanilínovým cukrem je prostě škoda. Já používám nadrcenou vanilku smíchanou s cukrem – investice není nijak závratná a rozdíl je prostě znát. Stejně jako by byla škoda šetřit na čokoládě...

Co se polevy týče, originál jsem se napodobit ani nepokoušela, zvolila jsem vlastní, osvědčenou, chutnou, dobře se krájí, jen to křupnutí tam prostě není ;o)

Pro přípravu doporučuju vyhradit si dostatek času, dort několikrát chladne a není dobré to uspěchat.

Šlehačku rozhodně není třeba sladit, natož míchat se ztužovačem. Já osobně mám teda raději zakysanou smetanu :o)

A poslední doporučení závěrem – připravte si kus dobré pikantní klobásy, masa nebo něco slaného... ta všudypřítomná sladká vůně čokolády, meruňkové zavařeniny, rumu, vanilky při pečení - to přímo volá po zajedení :o))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 378 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sachrův dort

  • Margita Jančeková Margita Jančeková(neregistrovaný)

    Dokonalé, vydarené dielko s presnými popismi a osobnými skúsenosťami, hlavne okolo tej polevy. To ozaj hneď tak niekto neprezradí. A tie milé rady na záver..Nech sa Vám vo všetkom rovnako darí. Gita. ::-))

    Odpovědět

  • R.Rose R.Rose(autor receptu)

    všem vám děkuji za pochvalu, je to moc milé :-K
    casino:
    ...a korpus neprokrajujete?
    neprokrajuji... u Sachra jsem na originálu bohužel nebyla, ale když jsme si ho dávali v jedné vídeňské kavárně, prokrojený nebyl a tak asi z nostalgie a úcty k té krásné vzpomínce, zůstává i můj sachr neprokrojen :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Masula Masula

    Krásný až oči přechází :-8:yes::-p:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    R.Rose:
    Jsem vám vděčný za poznámku: "Co se polevy týče, originál jsem se napodobit ani nepokoušela...":-K
    Já to, s přestávkami, zkouším desetiletí..., ale je to marnost nad marnost:-8
    Chtěl bych mít ty peníze, co jsem za ta leta "vyhodil" za originály, abych měl ty svoje pokusy s čím porovnávat:-8
    Dokonce jsem se, z dostupných zdrojů o spotřebě surovin na dorty ve firmě, pokoušel dopočítat poměrů v polevě, ale spočítat se to nedá a nedá:-8
    No, ne nadarmo se mluví o dobře utajené receptuře, že ;-)
    Jakýs takýs výsledků jsem došel při smíchání cukrového rozvaru s čokoládou, ale stejně to nebylo ono.
    ***
    ...a korpus neprokrajujete?

    Odpovědět

  • maris maris

    Dajda: taky dobrá volba:-))

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    maris: Já doporučuji pivo! ;-) Tedy ne na zapíjení toho jistě skvělého dortu, ale jako neutralizaci sladkých vůní a chutí!

    Odpovědět

  • zizalka zizalka

    :-)) cenné rady :yes: a dort vypadá lákavě :-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Hezky ozdobený :yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Dort máš nádherný:-):yes:, moc se mi líbí Tvé poslední doporučení:-))

    Odpovědět

Tématické fráze: sachrův dort sachr dort sachrův dort originál sachr dort recept originál sachr dort originál sachrův dort recept recept na sachrův dort nejlepší recept na sachr dort sachr dort recept nejlepší sachrův dort originál sachr dort recept sachrův dort originál recept sachrový dort recept na sachr dort original sachrův dort dort sachr sachr dort originál recept original sachr dort recepty sachrův dort top recepty sachruv dorty

Zapomněl/a jsem heslo