Sachrův dort
Sacherův dort je jedna z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. Jde o čokoládový dort potřený meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Originální recept je držen v tajnosti, s tímto receptem se ale podobné chuti určitě přiblížíte.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 23 692 kJ / 5 663 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,60 g |
Tuky | 309,11 g |
Vláknina | 26,55 g |
Cholesterol | 2,12 g |
Sodík | 1,10 g |
Sůl | 2,46 g |
Sacharidy | 600,46 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je podle apetitonline.cz, tomichutna.cz/sacher-dort-originalni-recept-sachr a několika dalších různých zdrojů. Hledala jsem dlouho a snažila se dostat co nejblíž původnímu, nakolik se podařilo, nechám na každém, kdo zkusí.
Ve výsledku by byl dort něco vyšší (o cca 1-2 cm), já odlévala těsto do malé formy, na minidortík.
Vanilky je třeba jen trochu, ale zabít to vanilínovým cukrem je prostě škoda. Já používám nadrcenou vanilku smíchanou s cukrem – investice není nijak závratná a rozdíl je prostě znát. Stejně jako by byla škoda šetřit na čokoládě...
Co se polevy týče, originál jsem se napodobit ani nepokoušela, zvolila jsem vlastní, osvědčenou, chutnou, dobře se krájí, jen to křupnutí tam prostě není.
Pro přípravu doporučuju vyhradit si dostatek času, dort několikrát chladne a není dobré to uspěchat.
Šlehačku rozhodně není třeba sladit, natož míchat se ztužovačem.
A poslední doporučení závěrem – připravte si kus dobré pikantní klobásy, masa nebo něco slaného... ta všudypřítomná sladká vůně čokolády, meruňkové zavařeniny, rumu, vanilky při pečení - to přímo volá po zajedení.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 2. 2016 15:48
Dokonalé, vydarené dielko s presnými popismi a osobnými skúsenosťami, hlavne okolo tej polevy. To ozaj hneď tak niekto neprezradí. A tie milé rady na záver..Nech sa Vám vo všetkom rovnako darí. Gita. :
9. 2. 2016 19:50
všem vám děkuji za pochvalu, je to moc milé
casino:
...a korpus neprokrajujete?
neprokrajuji... u Sachra jsem na originálu bohužel nebyla, ale když jsme si ho dávali v jedné vídeňské kavárně, prokrojený nebyl a tak asi z nostalgie a úcty k té krásné vzpomínce, zůstává i můj sachr neprokrojen
casino:
...a korpus neprokrajujete?
neprokrajuji... u Sachra jsem na originálu bohužel nebyla, ale když jsme si ho dávali v jedné vídeňské kavárně, prokrojený nebyl a tak asi z nostalgie a úcty k té krásné vzpomínce, zůstává i můj sachr neprokrojen
9. 2. 2016 13:36
9. 2. 2016 13:32
Krásný až oči přechází
9. 2. 2016 12:15
R.Rose:
Jsem vám vděčný za poznámku: "Co se polevy týče, originál jsem se napodobit ani nepokoušela..."
Já to, s přestávkami, zkouším desetiletí..., ale je to marnost nad marnost
Chtěl bych mít ty peníze, co jsem za ta leta "vyhodil" za originály, abych měl ty svoje pokusy s čím porovnávat
Dokonce jsem se, z dostupných zdrojů o spotřebě surovin na dorty ve firmě, pokoušel dopočítat poměrů v polevě, ale spočítat se to nedá a nedá
No, ne nadarmo se mluví o dobře utajené receptuře, že
Jakýs takýs výsledků jsem došel při smíchání cukrového rozvaru s čokoládou, ale stejně to nebylo ono.
***
...a korpus neprokrajujete?
Jsem vám vděčný za poznámku: "Co se polevy týče, originál jsem se napodobit ani nepokoušela..."
Já to, s přestávkami, zkouším desetiletí..., ale je to marnost nad marnost
Chtěl bych mít ty peníze, co jsem za ta leta "vyhodil" za originály, abych měl ty svoje pokusy s čím porovnávat
Dokonce jsem se, z dostupných zdrojů o spotřebě surovin na dorty ve firmě, pokoušel dopočítat poměrů v polevě, ale spočítat se to nedá a nedá
No, ne nadarmo se mluví o dobře utajené receptuře, že
Jakýs takýs výsledků jsem došel při smíchání cukrového rozvaru s čokoládou, ale stejně to nebylo ono.
***
...a korpus neprokrajujete?
9. 2. 2016 10:29
Dajda: taky dobrá volba
9. 2. 2016 10:24
maris: Já doporučuji pivo! Tedy ne na zapíjení toho jistě skvělého dortu, ale jako neutralizaci sladkých vůní a chutí!
9. 2. 2016 08:47
cenné rady a dort vypadá lákavě
9. 2. 2016 07:48
Hezky ozdobený
9. 2. 2016 07:44
Dort máš nádherný, moc se mi líbí Tvé poslední doporučení
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 12 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 13 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 13 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 13 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 15 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 1 hodinou
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 6 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 7 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 7 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 8 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 8 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 9 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 11 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: sachrův dort sachr dort sachrův dort originál sachr dort recept originál sachr dort originál sachrův dort recept recept na sachrův dort nejlepší recept na sachr dort sachr dort recept nejlepší sachrův dort originál sachr dort recept sachrův dort originál recept sachrový dort recept na sachr dort original sachrův dort dort sachr sachr dort originál recept original sachr dort recepty sachrův dort top recepty sachruv dorty
Suroviny: čokoláda hořká, máslo, cukr moučkový, vejce, sůl, cukr vanilkový, cukr krystal, mouka polohrubá, máslo, mouka hrubá, marmeláda meruňková, rum, čokoláda hořká, smetana ke šlehání, máslo
Sachrův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/703O
10 názorů