Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Míša řez. Zdroj: Toprecepty.cz, senky
Míša řez. Zdroj: Toprecepty.cz, senky

S legendárním a výborným Míšou má dětství spojené snad každý. A kdo ne, tak jak kdyby nevyrůstal v minulém století. Jak však vznikly Míša řezy - nadýchaný zákusek, který nese jméno oblíbeného nanuku? A jak si tuto dobrotu připravíte?

Zákusek inspirovaný nanukem

Zmrzlina Míša se začala vyrábět v roce 1962 v pražské továrně Laktos. Původně ale Míša vznikl ve výrobním závodu Zdounky. Nanuk má velmi jednoduchou konzistenci, a možná proto je tak oblíbený. Nalezli bychom v něm pouze tvaroh, smetanu a cukr. Symbolem populárního nanuku je navíc ikonický medvídek, kterého když člověk vidí, okamžitě si znovu vybaví jemnou chuť oblíbené pochutiny.

V průběhu let se obal oblíbeného nanuku prakticky nezměnil, a dnes si tak můžeme v obchodě koupit stejnou dobrotu jako před několika dekádami. Časem se Míšou inspirovaly naše maminky a babičky a neváhaly jej kreativně přetvořit ve výborný zákusek o podobném složení – nadýchaný Míša řez. Krém a poleva u nich chutná podobně jako oblíbený nanuk a spousta rodin si tuto pochoutku připravuje jako nedělní dezert nebo rychlou dobrotu. Příprava Míča řezů je velmi snadná a jen co se objeví na stole, hned se po nich zapráší.

Míša řezy

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic polohrubé mouky (lze použít i bezlepkovou)
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Co budeme potřebovat na krém:

  • 250 g másla
  • 150 g cukru
  • 500 g tvarohu
  • rum

Co budeme potřebovat na polevu:

  • 100 g másla
  • 3 lžíce mléka
  • 120 g čokolády na vaření

Postup: Nejprve si vyšleháme z vaječných bílků sníh. Utřeme žloutky společně s cukrem, poté přidáme kakao, mouku a prášek do pečiva, vše propracujeme, přidáme sníh z bílků a vše smícháme do vláčného těsta. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech (plech můžeme vysypat v případě chuti i mletým kokosem). Pečeme v troubě na 170 stupňů, těsto je hotové, když se nelepí na špejli. Korpus necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém, což je také velmi snadné: vyšleháme si tvaroh s máslem, cukrem a rumem do hladké konzistence, poté krémem potřeme korpus a připravíme si polevu. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo, nalámanou čokoládu a postupně mícháme. Jakmile máme hladkou hmotu, přidáme za stálého míchání mléko. Hotovou polevou polejeme rovnoměrně krém. Necháme ztuhnout v lednici a můžeme podávat.

Témata: dezerty, retro, recepty, Míša, sladké pečení

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

			Karkade

Karkade

Hodnocení 0x

Karkade je ibiškový čaj, připravovaný ze sušených zdužnatělých květů ibišku súdánského. Je aromatický, má rubínovou barvu, podává se horký i studený… Číst více

			Matcha Tea

Matcha Tea

Hodnocení 0x

Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům