Staročeské recepty z jablek: Víte, co je šprachanda nebo jak se dělá jablečná sekanina?
25. 4. 2021 Vaření
Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoce. Dokonce se říká, že pouhý jeden kousek denně vás ochrání před návštěvou lékaře. Asi právě proto byla odjakživa tak hojně využívána v kuchyni. Připomeňte si s námi tři jablečné pokrmy, jejichž názvy dnešní mladé generaci už možná nic neříkají.
Jablečné hody
Pokud si na první dobrou představíte jen štrúdl nebo jablečný koláč, tak se zkuste zeptat svých předků. Dříve totiž hrála jablka při vaření prim. Bylo jich hodně, a tak nebyl důvod šetřit. Z jablek se dělaly pudinky, kaše, polévky, omáčky, kompoty, všechny možné druhy sladkých moučníků, jablka se používala pod maso, ale i k rybám nebo ve formě sušených křížal místo pamlsku. Jak píše Bedřich Hájek ve své knize Jablko v kuchyni, měla kdysi každá chalupa mít svoji jabloň. Vysokou, košatou, majestátní, pod níž se večer dobře sedělo, a která dávala ovoce: jablka. A právě ta se dala a stále dají využít na stovky způsobů. Pojďme si dnes ukázat tři trochu pozapomenuté recepty.
Mohlo by vás zajímat
Šprachanda
Někdy pod tímto názvem vznikla polévka, jindy byla šprachanda spíš ve formě sladké kaše, která se podávala na závěr slavnostního menu. Také suroviny byly dle krajů proměnlivé, ale základ z vařených jablek se neměnil. Na lidovou polévku šprachandu budete potřebovat jablečné křížaly, sušené hrušky a švestky, hřebíček, mletou skořici a med. Vše zalijte vodou a provařte. Pak polévku dolijte moukou zahuštěným mlékem a znova nechte probublat. Podle chuti dosolte, oslaďte a zjemněte máslem. Polévka se podává s vařenými bramborami.
Mohlo by vás zajímat
Bác neboli báč
Pod oběma názvy je známá slaná bramborová buchta, do níž se dle krajů někdy přidávala slanina, jindy mák nebo tvarůžky, a někdy se bác pekl s jablky. Nejjednodušší recept na bác je, že nastrouháte 1 kg vařených oloupaných brambor, vmícháte vajíčko, hladkou mouku, trochu sušeného droždí, třený česnek a sůl. Tento základ pak dochutíte nastrouhanými jablky. Měla by stačit dvě, ale podle toho, jak jsou moc nebo málo šťavnatá, můžete i přidat. Těsto doplňte nasekanými jarními bylinkami a upečte v pekáči v troubě dorůžova.
Mohlo by vás zajímat
Jablečná sekanina
Jako sekanina se dříve označovala nádivka, o Velikonocích známá pod pojmem hlavička. Recept na Jablečnou sekaninu paní Fořtové v knížce Jablko v kuchyni vás asi spojením brambor, mletého masa, cibule, zeleniny a jablek do pokrmu podobného sekané poněkud překvapí. Ale jakmile tohle jídlo ochutnáte, stane se stálicí ve vašem kulinárním repertoáru. Jak na to? Nakrájejte na kostičky oloupaná jablka a brambory (ty by měly tvořit polovinu váhy jablek), přidejte jednu nadrobno nasekanou cibuli a na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu dle chuti. Smíchejte s mletým masem. Toho by měla být asi třetina celé hmoty. Osolte, opepřete, dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a přiklopené pečte asi 45 minut. Poté odklopte a dopečte dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uchovat syrovou zeleninu v soli? Zeleninová směs vydrží až do další sezony a výborně dochutí naše polévky a další jídla
Domácí zelenina v soli je k dochucení a doplnění polévek velmi vhodná. Výhodou je, že známe složení - použijeme pouze kvalitní a chutnou zeleninu.… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
20 receptů na pokrmy s levným masem: Jak ušetřit a přitom se dosyta najíst
Kolikrát se nám stalo, že jsme se museli uskrovnit, protože jsme se vydali z peněz? Někdo to naštěstí nemusí vůbec řešit, ale pro mnoho lidí… Číst více
18 levných pomazánek na chlebíčky: Připravte chutné mazání za pár korun
Chlebíčky miluje mnoho z nás, protože je lze připravit na mnoho způsobů - a tak si každý přijde na to své. Obměňovat lze pomazánku, kterou natíráme… Číst více
Jaké jídlo uvařit, když je málo času a v lednici zůstaly knedlíky z předchozího dne? To je snadné - přece knedlíky s vajíčkem
Použít můžeme buď knedlíky, které máme od včerejška uložené v lednici, nebo i knedlíky mražené. Nakrájíme si je na úhledné kousky a můžeme se pustit… Číst více
Zelí jako příloha: Máme 4 možnosti. Které dáte přednost?
Víte, že zelí můžete připravit několika základními způsoby? A to k tomu nepočítáme různá vylepšení a rodinné recepty na to "nejlepší" zelí. Způsob… Číst více
MasterChef Česko 2022: Dokonalé tartaletky podle loňské vítězky Besky rozhodly o postupu do finálové šestnáctky
Nebeská tartaletka podle Besky rozhodla o… Číst více
Jak zužitkovat staré rohlíky: Zapečené s klobásou, nebo s vejci a sýrem jsou vynikající levnou večeří pro celou rodinu
Problematiku přebývajících rohlíků z předešlého… Číst více
Depresivní dort je ideální moučník do časů krize. Bez vajec i másla, přesto chutná naprosto úžasně
I když by se mohlo zdát, že depresivní dort je… Číst více
7 receptů na žemlovku: Spotřebujete do ní starší pečivo i jablka z vlastní úrody
Můžeme upéct jednoduchou žemlovku s jablky, která vyjde nejlevněji a suroviny na ni často máme po ruce, nebo vylepšenou žemlovku, do které se nám… Číst více