Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

20. 4. 2021 13:07

Vaření Kateřina Horáková

Základem Kočičího tance jsou kroupy. Zdroj: Toprecepty, maris Základem Kočičího tance jsou kroupy. Zdroj: Toprecepty, maris
Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je tradiční staročeské jídlo pocházející z jihu naší krásné země, které patřilo k nejoblíbenějším pochutkám spisovatele Jaroslava Haška, duchovního otce legendárního Švejka. Jak si tento vydatný pokrm připravit klasicky i v moderní verzi?

Haškova oblíbená večeře

Kroupy jako základ, k tomu čočka, pěkně vypečená slaninka a voňavé bylinky. Kočičí tanec patří k tradičním staročeským receptům; je tedy vydatný, skromný, na výrobu nenáročný a především strašně dobrý. Tak dobrý, že si jej zamiloval i slavný spisovatel Jaroslav Hašek, autor dobrodružství oblíbeného fiktivního vojáka Švejka. Alespoň tak to vypráví jeho pravnuk Martin Hašek, který dnes vede hospodu U České koruny v Lipnici nad Sázavou. Podnik má dlouholetou tradici a sám Hašek tam část života pobýval. Podle Haška mladšího si jeho slavný praděd ke snídani skoro vždy poroučel právě kočičí tanec. Restauratér to prozradil v rozhovoru pro Český rozhlas a dodal, že vydatný pokrm literát zapíjel pivem.

Při dnešním pracovním nasazení si takovou nálož - a ještě k tomu s orosenou desítkou nebo rovnou dvanáctkou - asi ke snídani nemůže dovolit jen tak někdo. Kočičí tanec ale poslouží jako skvělý oběd či večeře. Jak ho měl rád přímo Jaroslav Hašek?

Kočičí tanec, nebo svatba?

Kočičí tanec je naprosto jednoduché jídlo. Stačí na pánvi rozehřát sádlo, nechat na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibulku, přihodit na kostičky nakrájený špek či slaninu, nechat pěkně vypéct, pak přidat čerstvou majoránku a tymián, bylinky nechat rozvonět, osolit, opepřit a na závěr vmíchat předem uvařené kroupy a čočku. Všechno stačí dobře promíchat a jíst se může rovnou z pánve! Podle Martina Haška ale Jaroslav Hašek v tomto základním receptu nahrazoval kroupy a čočku vařenými bramborami. Pokud nefandíte luštěninám, klidně to zkuste taky.

Existuje ještě varianta zvaná kočičí svatba. Ta místo čočky obsahuje vařený hrách. Můžete zkusit také vařenou cizrnu. Případně vynechte kroupy a kočičí tanec připravte jen z luštěnin. Bude to opravdu vydatné a zdravé jídlo, jen se připravte, že si v noci po konzumaci dost možná odfouknete peřinu, jak se říká. Mimochodem, kočičí tanec bylo leckde zvykem po uvaření ještě přendat do pekáčku a zapéct. To je výhodné, pokud vaříte pro větší rodinu nebo na více dní dopředu, protože zapékaný kočičí tanec je skvělý i studený, doplněný například kyselou okurčičkou.

Vyzkoušejte kroupoto

Pokud naopak chcete vařit jen z krup a hledáte snadný recept, můžete zkusit jakýsi moderní kočičí tanec, kterému se říká kroupoto. Je to proto, že pokrm trochu připomíná rizoto, nedělá se ovšem z rýže, nýbrž z krup. Postup přípravy může být úplně stejný jako u kočičího tanec, prostě jen vynecháte čočku nebo hrách. Kroupouto je ale skvělé také s kořenovou zeleninou. V tom případě je potřeba uvařit krupky, a pak zvlášť na pánvi na olivovém oleji nechat změknout mrkev, petržel a celer. Do zeleninové směsi se pak přimícahjí hotové kroupy a vše se jen lehce dosolí a opepří. Vůbec nejlepší je krémové kroupoto s houbami

Na 3 až 4 hodiny si namočíme kroupy. Pak v hlubší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Zalijeme bílým vínem a přidáme kroupy. Několik minut vaříme, pak zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 30 až 40 minut. Během toho si na zvláštní pánvičce na másle připravíme houby, které stačí podusit s majoránkou a tymiánem. Obsahy obou nádob nakonec smícháme dohromady a při servírování bohatě zasypeme strouhaným parmazánem.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 27 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

    Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

    Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
    Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

    Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

    Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…
    Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

    Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

    Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina…
    Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

    Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

    Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se…
    Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

    Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

    Sladké koláče patří do naší kuchyně od nepaměti, mezi stovkami druhů však některé vévodí. Jedním z…
    Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

    Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

    Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si…
    Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

    Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

    Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření…
    Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

    Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

    Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při…