Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně
Zdroj: Základem Kočičího tance jsou kroupy. Zdroj: Toprecepty, maris

Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je tradiční staročeské jídlo pocházející z jihu naší krásné země, které patřilo k nejoblíbenějším pochutkám spisovatele Jaroslava Haška, duchovního otce legendárního Švejka. Jak si tento vydatný pokrm připravit klasicky i v moderní verzi?

Haškova oblíbená večeře

Kroupy jako základ, k tomu čočka, pěkně vypečená slaninka a voňavé bylinky. Kočičí tanec patří k tradičním staročeským receptům; je tedy vydatný, skromný, na výrobu nenáročný a především strašně dobrý. Tak dobrý, že si jej zamiloval i slavný spisovatel Jaroslav Hašek, autor dobrodružství oblíbeného fiktivního vojáka Švejka. Alespoň tak to vypráví jeho pravnuk Martin Hašek, který dnes vede hospodu U České koruny v Lipnici nad Sázavou. Podnik má dlouholetou tradici a sám Hašek tam část života pobýval. Podle Haška mladšího si jeho slavný praděd ke snídani skoro vždy poroučel právě kočičí tanec. Restauratér to prozradil v rozhovoru pro Český rozhlas a dodal, že vydatný pokrm literát zapíjel pivem.

Při dnešním pracovním nasazení si takovou nálož - a ještě k tomu s orosenou desítkou nebo rovnou dvanáctkou - asi ke snídani nemůže dovolit jen tak někdo. Kočičí tanec ale poslouží jako skvělý oběd či večeře. Jak ho měl rád přímo Jaroslav Hašek?

Kočičí tanec, nebo svatba?

Kočičí tanec je naprosto jednoduché jídlo. Stačí na pánvi rozehřát sádlo, nechat na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibulku, přihodit na kostičky nakrájený špek či slaninu, nechat pěkně vypéct, pak přidat čerstvou majoránku a tymián, bylinky nechat rozvonět, osolit, opepřit a na závěr vmíchat předem uvařené kroupy a čočku. Všechno stačí dobře promíchat a jíst se může rovnou z pánve! Podle Martina Haška ale Jaroslav Hašek v tomto základním receptu nahrazoval kroupy a čočku vařenými bramborami. Pokud nefandíte luštěninám, klidně to zkuste taky.

Existuje ještě varianta zvaná kočičí svatba. Ta místo čočky obsahuje vařený hrách. Můžete zkusit také vařenou cizrnu. Případně vynechte kroupy a kočičí tanec připravte jen z luštěnin. Bude to opravdu vydatné a zdravé jídlo, jen se připravte, že si v noci po konzumaci dost možná odfouknete peřinu, jak se říká. Mimochodem, kočičí tanec bylo leckde zvykem po uvaření ještě přendat do pekáčku a zapéct. To je výhodné, pokud vaříte pro větší rodinu nebo na více dní dopředu, protože zapékaný kočičí tanec je skvělý i studený, doplněný například kyselou okurčičkou.

Vyzkoušejte kroupoto

Pokud naopak chcete vařit jen z krup a hledáte snadný recept, můžete zkusit jakýsi moderní kočičí tanec, kterému se říká kroupoto. Je to proto, že pokrm trochu připomíná rizoto, nedělá se ovšem z rýže, nýbrž z krup. Postup přípravy může být úplně stejný jako u kočičího tanec, prostě jen vynecháte čočku nebo hrách. Kroupouto je ale skvělé také s kořenovou zeleninou. V tom případě je potřeba uvařit krupky, a pak zvlášť na pánvi na olivovém oleji nechat změknout mrkev, petržel a celer. Do zeleninové směsi se pak přimícahjí hotové kroupy a vše se jen lehce dosolí a opepří. Vůbec nejlepší je krémové kroupoto s houbami

Na 3 až 4 hodiny si namočíme kroupy. Pak v hlubší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Zalijeme bílým vínem a přidáme kroupy. Několik minut vaříme, pak zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 30 až 40 minut. Během toho si na zvláštní pánvičce na másle připravíme houby, které stačí podusit s majoránkou a tymiánem. Obsahy obou nádob nakonec smícháme dohromady a při servírování bohatě zasypeme strouhaným parmazánem.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více