Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plody bezinek můžeme zpracovat na likéry, sirupy i kompoty
Pixabay

Plody černého bezu dozrávají postupně v srpnu a září. Sklízíme je dobře vyzrálé a s minimem stopek. Syrové a nedozrálé se nekonzumují, protože jsou silně projímavé a mírně jedovaté.

Bezinky jsou zdravé

Bezinky mají vysokou biologickou hodnotu, obsahují mnoho vitaminu C, provitamin A, cenná barviva, silice, dále cukry, třísloviny, rutin a látky hormonální povahy. Pro léčivé účely se plody suší i se stopkou, čaj z nich působí močopudně a proti horečkám a nachlazení.

Z bobulí se dělají hlavně sirupy, vína a likéry. Jejich barvící schopnosti se využívá při dobarvování jiných džemů a marmelád.

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům