Jak zpracovat plody bezu černého. Bezinky jsou vhodné na likéry, sirupy i kompoty
Plody černého bezu dozrávají postupně v srpnu a září. Sklízíme je dobře vyzrálé a s minimem stopek. Syrové a nedozrálé se nekonzumují, protože jsou silně projímavé a mírně jedovaté.
Bezinky jsou zdravé
Bezinky mají vysokou biologickou hodnotu, obsahují mnoho vitaminu C, provitamin A, cenná barviva, silice, dále cukry, třísloviny, rutin a látky hormonální povahy. Pro léčivé účely se plody suší i se stopkou, čaj z nich působí močopudně a proti horečkám a nachlazení.
Z bobulí se dělají hlavně sirupy, vína a likéry. Jejich barvící schopnosti se využívá při dobarvování jiných džemů a marmelád.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 11 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 12 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 13 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 20 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře