Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

12. 5. 2021 13:03

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, mika59 Zdroj: Toprecepty, mika59
Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím. Ale puding může být skvělou surovinou při přípravě mnoha moučníků a dezertů. Vybrali jsme pro vás dnes tři nejoblíbenější.

Dezert, nebo jelito?

Pudink je sladký zákusek, který se připravuje z mléka, cukru a pudinkového prášku, který může být bramborový nebo kukuřičný. V této podobě známe pudink dnes, ale jeho historie je dlouhá a název pudink vznikl odvozením z francouzského slova boudin, což znamená jelito. Ostatně, dosud je součástí tradiční anglické, irské i skotské snídaně buď klobása podobná jitrnici, nebo obdoba jelita, přičemž obojí nese název pudding. Pokud budete cestovat na britské ostrovy, mějte tohle při objednávání v restauraci na paměti. Mimo tuto lokalitu se však v celém světě pod názvem pudink podává spíš sladká delikatesa. Nejoblíbenější je přitom příchuť vanilková, následují kakaová a jahodová. Ale k dostání jsou i pudinky mandlové, čokoládové, extra čokoládové, banánové, hruškové, karamelové či pistáciové. Všechny pudinkové prášky lze kromě prostého uvaření v mléce také využít jako surovinu pro přípravu dalších moučníků. Nejlépe nám v tomto případě poslouží pudink vanilkový. Má jemnou chuť i vůni a tak jej lze bez obav kombinovat s většinou ingrediencí.

Nepečený banánový dort

Kombinace vanilky a ovoce je skvělá a léty prověřená, ta zkrátka nezklame. Mezi nejsnazší a přitom skvěle vypadající a chuťově vynikající dezerty patří třeba nepečený jablečný dort bez mléka. O něco slavnostnější je pak banánový dort s Lotuskami a zakysanou smetanou. Pokud jste tuhle dobrotu ještě nezkusili, neváhejte! Dort vypadá náramně a ozdobený šlehačkou chutná přímo božsky!

Tvarohový srnčí hřbet

Bílkovinami nabitý dezert je zcela bez mouky, tu totiž nahrazuje právě pudink! Tvarohový moučník nádherně vynikne připravený v srnčím hřbetu, ale můžete jej upéct i v běžné formě jako nákyp. Na chuti to nic nemění. A co je k tomu potřeba? Podle instagramového food blogu Holka u plotny na jeden srnčí hřbet potřebujete 100 g změklého másla + na vymazání formy, 500 g tvarohu, 120 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 balíček vanilkového pudingu, 3 lžíce mléka, strouhanou citronovou kůru a 2 lžíce rozinek předem namočených v rumu. Postup je snadný. Troubu si předehřejte na 160 C. Formu srnčí hřbet vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Ten pak ještě jednou vymažte máslem. Všechny suroviny kromě rozinek smíchejte a prošlehejte šlehačem dohladka. Na závěr vmíchejte okapané rozinky. Pokud je nemáte rádi, tento krok vynechte. Těsto vlijte do formy a pečte pomalu asi 40 minut. Pak můžete teplotu zvýšit na 175°C a dopéct. Moučník je hotový, když povrch ztuhne a zezlátne.

Dunajské vlny

Jestli rádi jíte i očima, tak přesně tenhle moučník je pro vás. Dunajské vlny jsou efektní na pohled a lahodné na chuť. Kombinace světlého a tmavého těsta doplněná višněmi a máslovým pudinkovým krémem je zkrátka božská. Dunajské vlny jsou sice trochu pracnější moučník, ale zase ne tak náročný, abyste jej podle našeho receptu nezvládli.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 765 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani…
Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S…
Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité…
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech…
Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u…
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte…
Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a…
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít.…