Den vanilkového pudinku
Národní den
Vanilkový pudink je sladký dezert, který nám všem připomíná naše dětství. Dokonale se hodí do moučníků, doplňuje milované buchtičky, a i jen tak samotný je neskutečně dobrý. Pokud milujete pudink tak jako my, pojďme společně oslavit 22. května jednou zlatavou vanilkovou porcí.
Pudink je sladký pokrm, který se připravuje z mléka a pudinkového prášku obsahující převážně kukuřičný škrob a barviva. Podle chuti se při přípravě pudinku přidává cukr nebo jiné sladidlo. Slovo pudink pochází z francouzštiny, ale v 17. století v tom byl velký zmatek. Pod tímto názvem se ukrýval masitý pokrm ve střívku, také pokrmy moučné a pečené nebo dezerty z mouky a škrobu. První zmínky o pudinku podobnému tomu, jak ho nyní známe, se v kuchařce datují k roku 1823. Dodnes obyvatelé Britských ostrovu pletou hlavu všem fanouškům pudinku, neboť mají white pudding, black pudding a Yorkshire pudding a ani jedno není sladká dobrota. Věděli jste, že první práškový pudink bez vajec vymyslel chemik Alfred Bird v roce 1837 pro svou ženu, která byla alergická na vejce?
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit domácí pudink?
Připravit práškový pudink je tak snadné, že si jej připravují i děti pod dohledem rodičů. Pokud právě nemáte doma práškový pudink nebo milujete přípravu domácích pokrmů pro své blízké, vyzkoušejte recept na domácí pudink pro dva: 250 ml mléka rozdělíme a 2/3 dáme vařit do hrnce, přisypeme 1 lžíci cukru a zrníčka z vanilkového lusku. Ve zbytku mléka rozmícháme 1 lžíci škrobu a nalijeme do hrnce s mlékem ve chvíli varu. Nyní je třeba zmírnit teplotu na minimum. Mícháme do zhoustnutí a přidáme rozšlehaný žloutek z vejce velikosti L. Zjemníme lžící másla a pak lijeme do pohárků nebo formiček a po vychladnutí podáváme. Chcete být originální? Vyzkoušejte lahodný pudink z chia semínek, z tapioky nebo obyčejné rýže.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vanilkového pudinku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 9 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 10 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dokonalý pudink je nejlepší základ do pohárů s ovocem a šlehačkou. Udělejte si domácí!
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží