Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbaření se stalo pro mnohé z nás doslova koníčkem. Mimo zdravé a příjemné procházky, jsou houby vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Houby obsahují spoustu vitamínů a taky vitamín D, který se úpravou a sušením neničí.

Houbaření se stalo pro mnohé z nás doslova koníčkem. Mimo zdravé a příjemné procházky jsou houby vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Houby obsahují spoustu vitamínů - např. vitamín D, který se úpravou a sušením neničí.

  • Sbíráme pouze ty houby, o kterých víme, že jsou opravdu jedlé.
  • Nikdy nejíme houby syrové a při jejich zpracování dbáme na dostatečnou délku tepelné úpravy.
  • Houby nemyjeme, pouze navlhčeným hadříkem odstraníme listí a jehličí.
  • Nikdy nesbíráme do neprodyšných obalů (igelitové sáčky), ale pouze do košíků a doma houby hned rozložíme aby se nezapařily.

Houby upravujeme různým způsobem, podušené zmrazujeme, zavařujeme a taky sušíme.

Sušení hub

Na sušení vybíráme houby zdravé a pevné. K sušení se hodí hříby, kozáci, bedly, křemenáče, mladí pevní klouzci, masáci, lišky, holubinky, václavky.

Houby krájíme na 1/2 cm silné plátky, mnohem silnější než na běžné vaření.

Nakrájené houby rozložíme v 1 vrstvě na rošt nebo síta, vyložené čistým papírem, ne novinami.

Takto připravené síta můžeme sušit na slunci, večer síta schováváme do teplé místnosti. Síta můžeme dát na ústřední topení, nad kamna nebo sušit na čisté půdě.

Houby můžeme také sušit v pootevřené troubě na  50°C, nebo v sušičce na ovoce. Sušení hub by nemělo trvat déle jak 4 dny.

Správně usušené houby šustí, snadno se lámou a krásně voní, víc než čerstvé houby.

Usušené houby uchováme v dobře uzavřené sklenici nebo nádobě, aby k nim nemohla vlhkost. Přes zimu když se topí, tak sklenice s houbami pokládám na topení na pár hodin, trochu posušit.

Houbové koření

Možná máte doma  takovou  zásobu sušených hub, že je do příští sezóny nemůžete spotřebovat. Tak si můžete vyrobit skvělé houbové koření do polévek, omáček, majonéz i pomazánek.

Dobře usušené houby rozemeleme na starém kávovém mlýnku smícháme se sušenou petrželovou natí, podle své chuti přidáme mletý pepř a kdo chce může přidat majoránku a mletý kmín.

2.  Houbové koření s bylinkami

Dobře usušené houby rozdrtíme nebo pomeleme skoro na prášek a podle své chuti přidáme sušenou petrželku, libeček, celerovou nať,saturejku. Tuto směs přidáváme  do polévek několik minut před dokončením varu. Taky můžeme přidat do omelet, omáček na těstoviny, atd.

Komentáře

eva hubova eva hubova

28. 12. 2012 21:26

Všem díky:-))

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

28. 12. 2012 13:47

;-)

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

22. 12. 2012 19:05

:-K;-):yes:

maiva maiva

18. 12. 2012 17:40

Evo, zajímavé;-) něco jsem se i poučila:-D:yes:

jarda Kadic jarda Kadic

17. 12. 2012 20:38

eva hubova: Jsou lidé, kteří vůbec houby nemohou, já k nim naštěstí nepatřím:-)):-)):yes::yes:

eva hubova eva hubova

17. 12. 2012 20:26

jarda Kadic: Jardo, to máš pravdu, že se dělají i se syrových žampiónů saláty, ale pro někoho to může být těžko stravitelné a syrovinky jsem syrové ještě najedla, jen opečené se solí a kmínem na Šumavě...u nás jaksi nerostou;-(
Já jako dítě školou povinné a milovník hub, jsem chodila na václavky, trošku osmažila, zbaštila a nikdy mi nic nebylo... dnes už je smažím nebo vařím déle, tenkrát jsem vůbec nevěděla,že jsou mírně jedovaté...moje známá nechce o václavkách ani slyšet, od té doby jak jí bylo špatně;-(

jarda Kadic jarda Kadic

17. 12. 2012 17:26

spagetka: Klouzek peprný znám moc dobře:-O:-O:-O Jednou jsem ho rozkrájek a dal sušit , mamka ho popadla a dala do smazenice.To bylo!!!:-)):-)):-))

spagetka spagetka

17. 12. 2012 17:02

jarda Kadic:tak to jsme dva, já dělám koření taky z pestřce a taky z pepřáku děláme koření - víš co to je - hřib pepřový a klouzek pepřový, skvělé i do smaženice, a pak na koření spotřebuju takové ty odkrojky a zbytečky, který by se jinak neupotřebily

jarda Kadic jarda Kadic

17. 12. 2012 16:43

spagetka: Máš pravdu, že o houbách je toho zveřejněno spousta, proto jsem se ani nesnažil něco napsat.Co se týče houbového koření, já si ho dělám už léta z houby, která se jmenuje Pestřec obecný.Zrovna dnes mě přišlo nové číslo Mykologického sborníku a v něm kalendářok, na kterém je vyfocena spolu s Hřibem příživným, je to vzácnost, takhle to najít.Obrázek dám na diskuze.:yes::yes:

spagetka spagetka

17. 12. 2012 16:28

Dooga:Vašku, to jsou takové informace, které fakt najdeš v každé houbové kuchařce, či atlasu a i to známe z dětství:-!:-! hlavně. Takže bych to za opsání nepovažovala, navíc Eva tam dala fotky, které na mimi...nejsou. Ono je problém vybrat téma, které tu na netu nenajdeš. Já kdybych napsala své poznatky o bylinkách, tak je tu na internetu najdeš taky,;-);-);-)
Jardo, jo máš pravdu, i pravé hříbky jsme dávali syrové do houbového salátu, ale holt dřív jsem tomu věřila nějak víc, dneska, jak je to znečištěný.......

jarda Kadic jarda Kadic

17. 12. 2012 16:10

Evi, mám jednu námitku: píšeš, že všechny houby musí být před jídlem dobře tepelně upraveny.To je pravda, až na pár výjimek.V Bratislavě jsem dostal jako přílohu k hlavnímu jídlu zeleninový salát a hádej , co v něm ještě bylo? Na slaboučké plátky nakrájené syrové mladé žampiony.A bylo to moc dobré.A ještě jedna poznámka: proč myslíš, že ryzec syrovinka se tak jmenuje? Protože se dá jíst i syrový.Já ho mám také radši na holé plotně , pěkně osoleneho!;-)

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

17. 12. 2012 00:39

:-K:-K;-):yes:

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

17. 12. 2012 00:39

:-K:-K;-):yes:

eva hubova eva hubova

16. 12. 2012 22:59

Dooga:Doga, tak to jsem neměla ani tušení, že někde něco takového je, pravděpodobně taky čerpala z knihy...já jsem něco vyčetla v knize o houbách, něco ve starších novinách a taky jak to dělám já, takže co teď?

Dooga Dooga

16. 12. 2012 22:39

Nechci být nějaký "rýpal, ale není toto přepsaný tento článek??? Pokud se mýlím, tak se omlouvám.:-K http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=6913

eva hubova eva hubova

16. 12. 2012 20:14

Holky dík...Jani, Ty jsi měla letos takové houbové úlovky, že určitě máš koše nasušených, tak rychle šrotit a dělat koření:-))

Jana Remkova Jana Remkova

16. 12. 2012 17:24

Evi, to nemá chybu!!Popravdě, houby mám moc ráda, ale moc o nich nevím.:yes:

Irrena Irrena

16. 12. 2012 17:09

Udělat si houbové koření mě ještě nikdy nenapadlo:-8:-8:-8:-8

aaadobromila

16. 12. 2012 15:45

Pěkný článek! Už aby zas byla houbařská sezona :-) :yes:

Jikotka Jikotka

16. 12. 2012 15:12

:yes::yes::yes::-8,hezké ponaučení pro mnohé...

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více