Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cesta ke štíhlé linii: Jídelníček podle čtyř živlů poradí, jak shodit přebytečná kila!
Zdroj: Freepik, senivpetro, Freepik licence

Ať děláte, co děláte, nedaří se vám zhubnout? Každý večer končíte s nafouklým břichem, bývá vám těžko, míváte potíže na toaletě? Dělají se vám pupínky, špatně spíte? To všechno může souviset se špatným nebo nevyváženým jídelníčkem, ve kterém něco chybí, nebo něco naopak přibývá. Zkuste se při jeho úpravě inspirovat živlem, ve kterém se nachází vaše znamení zvěrokruhu!

Oheň: Berani, Lvi a Střelci

Pokud jste se narodili ve znamení tvrdohlavého Berana, vášnivého Lva nebo dobrodružného Střelce, pak jste spojeni s ohněm. Pro vaši povahu je typická velká energie, která se ve vás hromadí a dokáže intenzivně vybouchnout. Abyste to udrželi v rovnováze, měli byste konzumovat vlhké, ochlazující potraviny spojené s vodním živlem, jako jsou například jogurty a mléko, nejrůznější polévky, šťávy a smoothies. Ze zeleniny můžete konzumovat celer, mrkev, petržel, ředkvičky a salátové okurky, z bylinek si určitě dopřávejte heřmánek. Čemu byste se naopak měli vyhýbat, to je červené maso a pikantní jídla. Ohnivá znamení nicméně mívají rychlý metabolismus a tuhý kořínek, proto zvládnou i dlouhé hodování, kombinování různých chutí a dobře tráví smažené a tučné pokrmy. Nemusíte se vyhýbat ani cukru a sladkým odměnám, ale všeho s mírou. Pokud alkohol, tak především bílé víno. Pokud přeci jen dojde k výbuchu oné vnitřní energie, může se stát, že vás to na chvíli trochu utlumí. Zpátky k životu sami sebe přivedete s pomocí česneku, zázvoru, skořice, citrusů a hořčice.

Země: Kozorozi, Býci a Panny

Zemská znamení jsou racionální, spolehlivá a praktická, loajální, rozumná, tradiční. Občas ale mívají sklony k neurózám a podceňování sebe sama. Jste-li Kozoroh, Panna nebo Býk, zeptáme se upřímně; nemáte náhodou potíže s nadváhou? Anebo s tím, že se vám prostě ne a nedaří shodit přebytečná kila? Je to proto, že vám dlouho trvá vytvořit si z něčeho návyk a přizpůsobit se změně, což je obojí pro hubnutí dost zásadní. Do cvičení se musíte taky dost přemlouvat a dietní škrty v jídelníčku nejsou nic pro vás. To ale nevadí! Nemusíte se omezovat, stačí, když budete jíst potraviny, které se k vašemu zemskému živlu dobře hodí. Jezte libové maso, potraviny v bio kvalitě, celozrnné pečivo a cereálie. Vyřaďte věci s přidaným cukrem a místo čokolády a dalších pamlsků si za odměnu dopřávejte ovocné saláty. Omezte sůl a místo ní se naučte používat sójovou a rybí omáčku. Úplně se rozlučte s průmyslově zpracovanými potravinami typu instantní nudle a polévky z pytlíku. Z koření je pro vás ideální čerstvě mletý černý pepř nebo chilli. Co se týče samotných receptů, je důležitá jednoduchost. Jídlo berete jako něco, co vám musí především dodat energii, nejste zrovna labužníci, takže dbejte na výživovou hodnotu pokrmů a zbytečně to nekomplikujte.

Vzduch: Vodnáři, Váhy a Blíženci

Vodnáři, Blíženci a Váhy mají bezstarostnou, někdy možná trochu lehkovážnou, každopádně ale optimistickou povahu, která připomíná jemný vánek. Aby vzdušná znamení fungovala ve skutečném světě, potřebují potraviny, které je trochu uzemní. Doslova se pro ně hodí suroviny přímo ze země; brambory a kořenová zelenina. Vhodná je ale také cizrna, čočka, hrách a další druhy luštěniny. Vzdušná znamení by si měla často dopřávat bylinkové čaje, kromě klasického heřmánkového také třeba meduňkový nebo třezalkový, který ulevuje od nespavosti a klidní pocuchané nervy. Právě neklid je totiž občas přepadá, a s ním mnohdy vyčerpávající hyperaktivita a touha, přeskakovat od jedné věci k druhé, aniž by měli trpělivost něco dokončovat. Jste-li vzdušnýcm znamením, vhodný je pro vás kefír a pozor, tohle vás možná potěší - chmel! Takže piva se vůbec nemusíte bát. Pokud vás trápí nefouklé břicho, přestaňte zeleninu jíst syrovou a vždy ji nejprve blanšírujte nebo krátce povařte. Častým problémem u vás může být také pálení žáhy a překyselený žaludek. Pak byste měli přehodnotit, kolik smažených a tučných jídel konzumujete a do jídelníčku zařadit více vlákniny, nejlépe v podobě ovesné kaše každé ráno.

Voda: Ryby, Raci a Štíři

Vodní znamení jsou v celém zvěrokruhu nejcitlivější, nejkřehčí, nejzranitelnější a také nejvíce trpí na nemoci. Také mívají sklony k depresím a melancholii. I to ale může spravit jídlo; podobně, jako ohnivým znamením pomáhají vodní jídla udržovat vnitřní žár na uzdě, mohou zase ohňové pokrmy povzbudit občas trochu leklé Ryby, zachmuřené Raky i Štíry, kteří jsou známí napojením na podvěstí. Jste-li vodní znamení, neměli byste konzumovat světlé pečivo a klasické těstoviny, ale můžete si dopřávat nejrůznější obilné kaše, ale také kaši bamborovou a rýžové nudle. Ve snaze zhubnout vámtolik nepomůže zmenšení porcí, jako spíš více fyzické aktivity; stačí, když začnete více chodit pěšky a máte napůl vyhráno! Pravděpodobně jíte hodně zeleniny, ale máte trochu problém se zařazením čerstvého ovoce, ačkoliv chuť na sladké máte téměř neustále. Řešíte to mlsáním sladkostí, ale to není zrovna ideální. Zkuste se jich zbavit a nahradit je právě třeba zelenými jablky, ananasem nebo jahodami a dalšími lesními plody. Skvělé jsou pro vás okurky, melouny, cukety a další potraviny, které obsahují hodně vody, z koření je pro vás vhodná kurkuma a bazalka. Čemu byste se měli naopak vyhýbat, to jsou lušteniny, především fazole, chřest a zelí, ale ne kvašené - to naopak určitě jezte pravidelně. Dodržovat pitný režim je pro vás zásadní, kromě čisté vody byste měli pít černý nebo mátový čaj.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více